ID 100203612
foto:freedigitalphotos.net

Ponestalo vam je ideje i energije?

Kreativne ljude, “stvaralačka pauza” može da dovede čak i do depresije. Oni koji su veoma posvećeni   pisanju, pevanju, sviranju, plesanju, glumi, vajanju, slikanju, komponovanju, popravljanju, pravljenju, građenju i u svemu tome nalaze svoju strast… psihički su zavisni od svog posla.  Čovekova velika energija nalazi se u njegovom stvaranju, što ga održava i tera da uvek ide napred i bude još bolji.

Kada dolazi do pauze u stvaranju?

Do pauze dolazi kada počnemo da se menjamo. Tada osećamo da nemamo dovoljno energije i ideje. To se događa, jer se odvajamo od svega onoga što nas je ispunjavalo ranije, a još uvek nismo pronašli nove izvore energije i ideja. Međutim, ovo stanje malo ko shvata kao promenu.

Ako ne možete da stvarate u poslednje vreme, makar bili u pitanju i meseci, nemojte da brinete. Znakovi koji ukazuju na to da se menjate su muzika koju ste nekada slušali, a danas vam je dosadna, ljudi sa kojima ste se nekada viđali, a danas vam ne prijaju, navike koje su bile neraskidivi deo vas, a sve ih je manje u vašem životu…

Šta da uradimo?

Ne radite ništa što vam ne prija. Ne trudite se da se vratite na staro, jer je to nemoguće. Ma koliko da ste bili zadovoljni svojim stvaranjem od ranije i mislite da ste stigli do kraja samoostvarenja, istina je drugačija. Uvek možemo više. Pustite se i doći će dan za bolja i veća dela. Istražujte muziku, filmove, knjige… Ako ne znate odakle da počnete, tražite preporuke od nekog znalca iz vašeg okruženja.

Ne brinite za svoju budućnost, jer onaj ko jednom stvori, radiće to do samog kraja.

foto: freedigitalphotos.net