Untitled 2008 No.25 c RongRong inri
Untitled, 2008 No.25_(c) RongRong & inri

Umetnici iz Azije nagrađeni za izuzetan doprinos fotografiji

Ovogodišnje prestižno priznanje za izuzetan doprinos fotografiji u okviru konkursa Sony World Photography Awards 2016 (SWPA) dobiće bračni par fotografa RongRong & inri, za dugogodišnju umetničku karijeru i značajan uticaj na savremenu fotografiju u Aziji.

Dela ovih umetnika predstavljaju njihov intiman svet i pomeraju granice tradicionalne crno-bele fotografije razvijene u mračnoj komori. Takođe, RongRong & inri su osnivači umetničkog centra Three Shadows Photography, prvog i jedinog privatnog neprofitnog centra u Kini posvećenog fotografiji i video umetnosti, kao i festivala fotografije Jimei x Arles 2015. godine, realizovanog u saradnji sa festivalom Les Rencontres d’Arles.

RongRong, fotograf poreklom iz Kine, i inri, umetnica iz Japana, biće nagrađeni u Londonu 21. aprila na završnoj ceremoniji SWPA. Tim povodom će premijerno u Evropi biti predstavljena nova dela iz serije Tsumary Story (Priča o Tsumariju), kao i raniji radovi, pa će posetioci po prvi put biti u prilici da vide veliki broj fotografija ovih renomiranih autora na jednom mestu van Azije. Izložba će biti otvorena od 22. aprila do 8. maja u okviru postavke radova finalista SWPA u Somerset hausu u Londonu, a kustos će biti Zelda Čitl.

In the Great Wall.China.2000.No.3_(c) RongRong & inri
In the Great Wall.China.2000.No.3_(c) RongRong & inri

„Velika i izuzetna produkcija fotografija dvojca RongRong & inri je samo deo njihovog dugogodišnjeg doprinosa industriji kao celini, a naročito njihovoj zajednici, kroz kreiranje prostora i resursa namenjenih razvoju umetnika. Uprkos njihovom značaju, oni nisu poznati na globalnom nivou, a mi, kao Svetska organizacija za fotografiju, želimo da pomognemo da se to promeni”, ističe Astrid Merget Motsenigos, kreativna direktorka Svetske organizacije za fotografiju.

[su_quote cite=”RongRong & inri”]Kada smo pre osam godina doneli odluku da osnujemo umetnički centar za fotografiju Three Shadows, nismo mogli ni da zamislimo današnji položaj centra i nas samih. Počastvovani smo i zahvalni na  podršci i ohrabrenju koje dobijamo godinama unazad, a ova nagrada je dodatni podstrek da nastavimo da ulažemo još više napora u razvoj fotografije. Imamo vere u karijeru koju smo izabrali i koju volimo. Osim onima koji nas podržavaju, želeli bismo da se zahvalimo i samoj fotografiji na brojnim izazovima i mogućnostima koje nam pruža.[/su_quote]

Tsumari Story No.6-18, 2012_(c) RongRong & inri
Tsumari Story No.6-18, 2012_(c) RongRong & inri

Prethodni dobitnici nagrade za izuzetan doprinos fotografiji su Iv Arnold, Vilijam Klajn, Mark Ribud, Vilijam Eglston, Meri Elen Mark, Eliot Ervit, Brus Dejvidson i Fil Stern. Ona nagrada se tradicionalno dodeljuje u okviru najvećeg takmičenja iz oblasti fotografije na svetu, Sony World Photography Awards, koje organizuje Svetska organizacija za fotografiju.