Pavle Stamenovic i Dusan Stojanovic

Mild Home konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje Eko-naselja

Tokom februara meseca održan je prvi nacionalni konkurs u okviru projekta MILD HOME, čiji je nosilac u Srbiji beogradska Opština Savski venac. Tema konkursa, koji je sproveden u svim zemljama učesnicama projekta – Italija, Bugarska, Srbija Austrija, Grčka, Mađarska, Rumunija – je pronalaženje specifičnih arhitektonskih rešenja za MILD kuće – stambene jedinice koje su održive u izgradnji i eksploataciji, kao i za Eko zeleno naselje koje je planirano na teritoriji Savskog venca i koje će činiti MILD Home objekti.

MILD HOME (skraćenica od engleskih izraza My Modular, Intelligent, Low cost, Do it yourself) je projekat koji se sprovodi u okviru transnacionalnog programa saradnje Evropske unije za istraživanja i razvoj na području jugoistočne Evrope, a posvećen je razvijanju održivih pristupa energetski-efikasnoj gradnji.

Cilj realizovanog konkursa bio je da definiše, projektuje i podstakne izgradnju prvih MILD kuća – kuća sa nultom emisijom, pasivnog stila, koje su pouzdane, obnovljive i nisko-budžetne.

Tri ravnopravna prvoplasirana rada su nagrađena angažmanom u ukupnoj vrednosti od 600.000 dinara, dok su još tri tima, od ukupno 21 pristiglog projekta, dobili pohvale žirija. Glavne nagrade su podelili autorski tim inicijative Ko gradi grad koji je dao predlog pod zanimljivim naslovom “Nova moba za ovo doba”, zatim Pavle Stamenović i Dušan Stojanović, kao i Dalia Dukanac i Ivana Jelić.

Svi pristigli i prvoplasirani radovi poslednje od 24. do 31. marta bili su izloženi u Mikser House-u, a još uvek se mogu pogledati u svečanoj sali Biznis Centra 47, gradske opštine Savski Venac u ulici Kneza Miloša 47. Prilikom otvaranja izložbe upriličena je i stručna diskusija posvećena mogućnostima izgradnje jednog ovakvog naselja. Došlo se do zaključka da energetska efikasnosti i socijalna komponenta moraju biti na prvom mestu, ali da ne treba zanemariti ni mogućnosti zadrugarstva kao modela udruživanja.

Nagrađeni radovi su takođe predstavljeni i na sajmu Construma u Budimpešti od 2. do 6. aprila, međunarodnom sajmu građevinarstva, na kome je projekat MILD Home imao svoj štand na kome su predstavljeni nagrađeni radovi iz svih zemalja učesnica projekta.

Nakon ovog konkursa, sledi i edukacija za arhitekte koji su dobili nagrade, kao i njihova priprema za učešće u izradi studije izvodljivosti, koja će preciznije utvrditi koliko je ovaj koncept racionalniji i jeftiniji od standardnog.