future architecture konkurs kraj

Izabrani autori konkursa Future Architecture

Na nedavno održanom konkursu za Evropski projekat Future Architecture pristiglo je čak 291 predlog projekata od 524 mladih umetnika iz 39 zemalja sveta.

Pristigle ideje otkrile su kritičko promišljanje nove generacije dizajnera i arhitekata u odnosu na postojeće modele koji oblikuju arhitekturu kao disciplinu.

“Sudeći po prijavama i generisanom interesovanju, uveren sam da će ova platforma rasti izvan postojećih okvira dvogodišnjeg projekta”, naglašava Matevž Čelik, menadžer projekta i direktor ljubljanskog Muzeja arhitekture i dizajna, koordinacionog tela ove platforme.

Članovi platforme izvršili su selekciju arhitekata, dizajnera i umetnika koji će uzeti učešće na Future Architecture Matchmaking konferenciji u Ljubljani.

Članovi platforme odabrali su učesnike predstojeće Future Architecture konferencije u Ljubljani, a ovo su imena autora odabranih na ovogodišnjem konkursu:

Tomaž Pipan (Slovenija), urbz (Indija), Jack Self (Velika Britanija), Lavinia Scaletti (Italija), Land+Civilization Compositions (Holandija), Esen Gökçe Özdamar, Ahmet Bal, Şermin Şentürk (Turska), Plan Común (Čile), Sonja Jankov (Srbija), Something Fantastic (Nemačka), CNTXT Studio (Velika Britanija), Ana Jeinić (Austrija), dotlinearchitects (Švajcarska), Aman Iwan (Francuska), Clement Blanchet (Francuska), Vera Seriakov, Nela Kadic (Austrija), Anja Humljan (Slovenija), Léopold Lambert (Francuska), Cristina Ampatzidou, Ania Molenda (Holandija), Linnea Våglund (Švedska), Manon Mollard (Velika Britanija), Guerilla Architects (Nemačka), Sodeste (Čile), Miloš Kosec (Slovenija), Sara Neves + Filipe Estrela (Portugalija).

Pratioci Future Architecture vebsajta bili su u prilici da odaberu svoju omiljenu ideju, a najviše glasova dobio je projekat Bringing Back the Social Into the Cities, autorke Aleksandre Zarek, koja će takođe biti jedan od govornika konferencije. Ukupan broj validnih javnih glasova je 9111.

Ovaj otvoreni poziv koji je trajao od 18. novembra do 31. decembra 2015, imao je za cilj pronalaženje kreativnih individualaca iz različitih oblasti koji bi predstavili i primenili nove ideje za arhitekturu današnjice ali i ono što bi od arhitekture trebalo da očekujemo u bliskoj budućnosti.

Konferencija će trajati od 18. do 20. februara 2016, a mesto održavanja je ljubljanski Muzej arhitekture i dizajna. Na konferenciji će biti  predstavljeno mnoštvo novih ideja na temu budućnosti arhitekture, sakupljenih kroz rad platforme.