dezodorans

Dezodorans u kućnoj radinosti

Domaće i zdravo

Pripremila Janja Rešćanski

Ono bez čega se nikako ne može u svakodnevnoj negi tela jeste dezodorans. Bilo da koristite onaj u stiku, rolon, ili u spreju oni sadrže dosta nepovoljnih hemijskih supstanci koje loše utiču na naše zdravlje.

Mnogi od dezodoransa ne samo da kamufliraju neprijatne mirise, nego i svojim antiseptičkim dejstvom ubijaju uzročnike loših mirisa-bakterije!

Ovo je dobra strana dezodoransa, ali je manje poznata i ona loša. Stručnjaci smatraju da se tako sprečava znojenje  i da se na taj način blokiraju pore, a rad žlezda se lako poremeti. Znojenje je prirodan način da se telo oslobađa toplote, te ga ne treba u potpunosti isključiti.

Mnogi sastavi antiperspiranata su vrlo pogubni za zdravlje.  Sadrže aluminijum i druge štetne materije koji mogu izazvati kancerogena oboljenja.

Da li ste znali da vrlo delotvoran dezodorans možete da napravite i u kući? Ne košta puno, ali je odličan, delotvoran i pre svega neškodljiv po zdravlje.

Ono što vam je potrebno od sastojaka je: soda bikarbona, kukuruzni skrob, maslinovo ulje i eterično ulje po želji (sve sastojke možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane).

U posudu stavite jednu kašičicu sode bikarbone i dve kašičice kukuruznog skroba. Dodajte par kapi maslinovog ulja i dobro promešajte. Dobićete puderastu smesu, koju ćete držati u zatvorenoj posudi. Ukoliko ne želite da smesa miriše na maslinovo ulje, slobodno ubacite nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.

Upotrebljavajte posle tuširanja. Malu količinu ovog praška utrljajte u pazušnu regiju.  Reč je o vrlo jeftinom kozmetičkom sredstvu, koje je pritom vrlo lako napraviti i koristiti!

Foto: Teeratas @ FreeDigitalPhotos.net