besplatna skola filma za maturante u dob u 164

Besplatna škola filma za maturante u DOB-u

22. februar – 3. mart, u Tribinskoj sali Doma omladine

Dom omladine i Misija Beograd, povodom 41. međunarodnog filmskog festivala FEST, organizuju besplatnu Školu filma, za učenike 4. razreda srednjih škola i gimnazija iz Beograda. Škola filma će trajati od 22. februara do 3. marta, u terminu od 11:30h do 13h u Tribinskoj sali Doma omladine.

U okviru Škole filma, polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama i istorijom filma, kao i sa svim aspektima koji čine stvaralački proces sedme umetnosti. Predavanja su podeljena po tematskim celinama, a sastojaće se od teorijskog i praktičnog dela.

U interakciji sa mladim polaznicima, predavanja će držati profesori Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), te umetnici i profesionalci sa bogatim iskustvom rada na filmu, uz mnoštvo inserata i projekcija filmova i kreativni rad. Škola filma će trajati od 22. februara do 3. marta, u terminu od 11:30h do 13h u Tribinskoj sali Doma omladine.

U saradnji sa beogradskim srednjim školama unapred su određeni spiskovi polaznika, a raspored predavanja je sledeći:

22.02. Predavanje: KRATKA ISTORIJA FILMA
Predavači: dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma, FDU i mr Aleksandra Milovanović, montažer

23.02. Predavanje: UVOD U FILM
Predavač: Goran Marković, reditelj

24.02. Predavanje: PISANJE SCENARIJA
Predavač: Staša Bajac, dramaturg

25.02. Predavanje: FILMSKA REŽIJA
Predavač: Srdan Golubović, filmski reditelj

26.02. Predavanje: GLUMAC PRED KAMEROM
Predavači: Mirjana Karanović i Goran Jevtić, glumci

27.02. Predavanje: KOSTIM I SCENOGRAFIJA
Predavač: Biljana Grgur, kostimograf

28.02. Predavanje: FILMSKA SLIKA
Predavači: Đorđe Arambašić i Miloš Jaćimović, direktori fotografije

01.03. Predavanje: ZVUK NA FILMU
Predavači: Vladimir Živković i Danijel Daka Milošević, dizajneri zvuka

02.03. Predavanje: FILMSKA MONTAŽA
Predavač: Goran Terzić, profesor filmske montaže, FDU

03.03. Predavanje: ZAŠTO SNIMITI FILM?
Predavači: Andrijana Stojković, Maja Miloš, Nikola Ležaić, Ivan Ikić i Jovan Todorović, reditelji

Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih sa filmskom umetnošću i njena afirmacija, ali i zbližavanje Doma omladine sa srednjoškolskom publikom, te postavljanje ovog kulturnog centra kao ključnog mesta kreativne dinamike mladih u Beogradu.

Kroz Školu filma u DOB-u maturanti će na vrlo zanimljiv način proširiti svoje znanje opšte kulture, ali i konkretno znanje u oblasti filma. Predavanja su na prvom mestu namenjena početnicima i onima sa malo znanja iz oblasti filma, ali mogu biti veoma korisna i onima koji se već interesuju za filmsku umetnost.

Tokom trajanja FEST-a, u holu Doma omladine, biće organizovani i susreti (Meet & Greet) sa poznatim rediteljima i glumcima srpske kinematografije. Novinari, građani i svi ljubitelji filma imaće priliku da učestvuju u javnim intervjuima sa svojim omiljenim ličnostima iz sveta sedme umetnosti, ali i da se sa njima upoznaju i druže u neformalnoj atmosferi.

U okviru pratećeg programa, na štandovima u DOB-u, po povoljnim cenama, biće u ponudi prateći sadržaj iz oblasti književnosti i muzike, koji su u vezi sa filmom.

Od 22. februara do 03. marta Dom omladine će biti prava oaza za sve ljubitelje sedme umetnosti, ali i za sve građane koji uživaju u bilo kom aspektu stvaralačke kulture.