Dalibor Tomic Otvorena kategorija Portret Sony World Photography 2017
Dalibor Tomić

Četvoro fotografa iz Srbije među najboljima na takmičenju Sony World Photography Awards 2017

Fotografije „Postoji“ Jelene Janković i „Katarina“ Dalibora Tomića iz Srbije ušle su u finale otvorene kategorije konkursa Sony World Photography Awards, pri čemu je Janković u užem izboru za autora najbolje ulične fotografije, a Tomić za najbolji portret. Takođe, u selekciju top 50 prijava na ovom prestižnom konkursu ušle su i slike „Mlečni put na lišću“ Gorana Bilića (u kategoriji fotografija prirode) i „Refleksija“ Saše Lalića (u kategoriji ulične fotografije).

Jelena Janković je zabeležila trenutak na koncertu benda Massive Attack u Puli, inspirisana selfi kulturom koja sve više obuzima naše postojanje. „Svi treba da saznaju ako smo negde, ili ako radimo nešto. Dok iščekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas okružuje“, objašnjava ona. Dalibor Tomić je, sa druge strane, bio inspirisan igrom svetlosti među drvećem i emocijom svog modela.

Finalisti takmičenja su sada u trci za osvajanje vrednih nagrada, među kojima je najnovija fotografska oprema kompanije Sony, predstavljanje u publikaciji konkursa, kao i novčane nagrade u iznosu od 25.000 američkih dolara za Fotografa godine, 5.000 američkih dolara za pobednika otvorene kategorije i oprema vredna 30.000 evra za pobednika studentske kategorije.

Sasa Lalic Otvorena kategorija Ulicna fotografija Sony World Photography 2017
Saša Lalić

Pokretač takmičenja, Svetska organizacija za fotografiju, ove godine beleži jubilarnih deset godina najvećeg takmičenja u oblasti fotografije na svetu, kao i deceniju saradnje sa glavnim partnerom, kompanijom Sony. Na ovogodišnjem izdanju konkursa učestvuju 183 zemlje sa 227.596 prijava raznovrsnih stilova, tema i žanrova, dok su slike iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor. Finalisti su zadivili žiri jasnim narativima i snažnim vizuelnim jezikom, a među temama koje su naročito privukle pažnju su dirljiv uvid u svakodnevni život žena u Saudijskoj Arabiji, potresne ispovesti školaraca iz Kine, pripreme ruskih bodibildera pred izlazak na scenu, kao i intimna serija fotografija borbe sa retkim medicinskim stanjem.

Goran Bilic Otvorena kategorija Priroda Sony World Photography 2017 1
Goran Bilić

Imena pobednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji biće poznata 28. marta, dok će 20. aprila na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i Fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije. Nagrađene i fotografije iz užeg izbora biće prikazane u londonskoj galeriji Somerset House od 21. aprila do 7. maja, nakon čega će započeti svetska turneja izložbe. Takođe, u okviru izložbe biće predstavljeni i radovi Martina Para, koji je ove godine nagrađen za izuzetan doprinos fotografiji.