fbpx

Krckanjem do zdravlja

Jedite orah umesto grickalica

Mnogi će se složiti da nema dobre torte bez oraha. Osim što je dobro za kolače, ovo koštunjavo voće može da vam bude i izuzetno zdrava navika za grickanje…

Navikli smo da uz film ili piće žvaćemo različite gricklalice koje su, inače, bogate skrobom i solju. Zaboravljamo koliko slasni mogu da budu plodovi iz prirode. Orah je lepog ukusa, pogotovu ako ga malo propržimo i posolimo. Ovako spremljen, ukusniji je i od npr. kikirikija ili pistaća.

Rado ćete ponovo zaviti palačinke sa mlevenim orasima, kada čujete koliko je orah dobar za naš organizam.

Iako smo mladi, nismo otporni na lošu ishranu. Dešava se da i mlad organizam imam problema sa povišenim holesterolom. Prema rečima naučnika, samo nekoliko komada oraha dnevno rešava taj problem.

Orah je izuzetno bogat antioksidansima, koji pomažu pri okrepljenju organizma od štetnih uticaja. Zato ga je, ipak, najbolje jesti svežeg, jer pečenjem smanjujemo njegovu vrednost. U orahovom plodu ima više antioksidanasa nego u bademu, kikirikiju ili lešniku.

Ako grickate sveže orahe, u svoj organizam ćete uneti vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, C, kao i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe.

Orah, poput drugog koštunjavog voća, nije jeftina grickalica, ali njega nije potrebno da unosimo u organizam u velikim količinama. Njegova energetska vrednost u 100 grama može da bude čak 680 kalorija. Zato, uzmite nekoliko zrna i počastite sebe energijom, nezasićenim mastima, vitaminima, i mineralima.

foto: Tijana Janković