bubuljice tamna strana suncanja 464

Bubuljice, tamna strana sunčanja

Nega kože nakon odmora

Slana voda i sunčevi zraci mogu donekle da prijaju našem tenu. Međutim, dešava se, i to veoma često, da nam souveniri s letovanja, pored suve kože, budu i bubuljice…

Iako se nadamo da će nam more prijati i učiniti nas lepšim i opuštenijim, po povratku kući, relaksaciju nam zamenjuje frustracija. Naša koža jeste preplanula, ali je isto tako prekrivena i bubuljicama.

Tamna srtana sunčanja svima je dobro poznata. Opasnost od alergije, opekotina, i obolenja je prisutna, pa se zbog toga valja pridržavati pravila. Ipak, i onda kada ste se sledili upustva o bezbednom boravku na suncu, vratili ste se sa aknama. Jedan od mogućih razloga narušenog zdravlja vašeg tena jeste nepravilna upotreba kreme za sunčanje.

Kremu za sunčanje nanosimo nekoliko puta dnevno, a pitanje je koliko su nam pre toga koža i ruke čiste. Veoma je bitno da ovaj zaštitni losion temeljno skidamo pre spavanja. Ukoliko to ne radimo, naše pore se zapušavaju, a pojavljuju nam se akne na licu.

Često ćete čuti da neko kaže kako mu sunce, ustvari, pomaže u lečenju bubuljica, što je samo privremeno. Negativni efekti sunčanja izlaze na površinu naše kože tek dve-tri nedelje nakon izlaganja suncu. Zbog toga se i dešava da nam lice prekrije osip tek po povratku s letovanja.Vratili ste se s letovanja i saveti o pravilnom sunčanju su sada suvišni. Ono što sada možete da uradite jeste da hranom unosite neophodne vitamine i da pijete dovoljno tečnosti.  Ne prekrivajte bubuljice šminkom kada izlazite na sunce. Čistite lice nekim blagim sredstvom, najviše dva puta dnevno, i lagano ga obrišite nakon umivanja. Probajte da naparite kožu lica i da nakon toga naneste neku umirujuću masku za lice.

Ne primenjujete invazivne tehnike kao što su ceđenje i piling.

Ukoliko se akne nakon određenog perioda ne povuku, obavezno se obratite dermatologu, kako ne biste nepravilnom negom napravili svojoj koži još veći problem.

foto:publicdomainpictures