andricevim koracima kroz prestonicu 62

Andrićevim koracima kroz prestonicu

Zanimljiva turistička tura

Ako ste se nekada zapitali kamo je sve naš nobelovac i autentični autor brojnih pripovedaka, novela i romana Ivo Andrić šetao Beogradom, zašto ne biste krenuli njegovim stopama kroz zanimljivu turističku turu Beograd Andrićevim koracima. Saznaćete koja su to mesta i institucije bile značajne za njegovo stvaralaštvo u književnosti…

Naš grad je bogatiji za još jednu kulturno-turističku turu, ovog puta naziva “Beograd Andrićevim koracima”. Ovo nova turistička ponuda predstavlja obilazak objekata i pojedinih institucija koje su bile značajne kako za Andrićevo stvaralaštvo tako i za život.

 Svi zainteresovani koji bi želeli da krenu Andrićevim stopama trebalo bi da znaju da se ova tura obavlja subotom od 16 časova, a mesto polazne tačke jeste Pariska ulica broj 16.

Turističko razgledanje iz Andrićevog ugla povezuje petnaestak lokacija počev od Kalemegdana, Malog Kalemegdana, knjižare “Naučno delo”, Udruženje književnika, “Politike”, hotela “Moskva” u čijoj bašti hotela će posetioci imati prilike da predahnu uz čaj ili kafu koja je uračunuta u cenu karte. Put dalje navodi pravo u stan u Prizrenskoj, zatim do Srpske književne zadruge, Ministarstva spoljnih poslova, Pionirskog parka, hotela “Ekscelzior”, Narodne Skupštine, “Borbe” i Narodne biblioteke Srbije.

Cena ove avanture staje 400 dinara i traje oko 120 minuta, a uz kartu dobijate ljubaznog turističkog vodiča koji će vam otkriti zanimljive priče za nabrojane ustanove koje su imale veze sa Andrićem, kao i da podsetimo još jednom, kaficu ili čaj u bašti hotela Moskve.

Možda se baš nađete na mestu na kojem je naš vrsni pisac smislio jedan od najpoznatijih i najkorićšenijih citata “Život je neshvatljivo čudo, jer se nesprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto „kao na Drini ćuprija”.