vasiona mirise
vasiona mirise

Vasiona miriše

Čudesna otkrića

Jeste li se ikada zapitali kako bi mirisao Mesec? Jupiter? Kakvu aromu ima Sunce, a kakvu zvezde? Miriše li kosmos, ili smo jedino mi, ljudi, ta srećna i blagoslovena bića koja uživamo u miomirisima zemlje natopljene kišom ili mirisom soli koji se širi nad morskom pučinom? Jesmo li jedini to nećemo skoro saznati, ali da postoje mirisi i van naše planete, naučnici su uspeli da nam pokažu!

Astronauti su pokašali da objasne miris koji osećaju dok su u svemiru. Kažu da je neponovljiv, čudan i sasvim drugačiji od svega onoga što bi se na našoj planeti moglo naći.  Da bi ga sasvim osetili  smeta im zaštitno odelo, ali kažu da uvek malo svemirske arome ponesu sa sobom u svoju letelicu.

Kada su ih pitali čemu je taj miris najsličniji, svi su rekli da ih neodoljivo podseća na miris zagorelog bifteka, vrelog metala i dima koji se dobija pri varenju metala.

Kako bi svima postalo jasnije o kakvom mirisu je reč i da bi se umanjila ljudska znatiželja, stručnjaci iz NASA-e, unajmili su hemičare da u laboratorijskim uslovima stvore taj jedinstveni miris vasione. Za mnoge je ovo bio gotovo alhemičarski podvig.

Kosmos zapravo miriše na metal, odnosno smatra se da je osnova  opora, metalizirana, što je posledica visoko energetskih vibracija atoma.

Za mnoge atsronaute on nije ni  težak ni neprijatan, nego jedinstven, neponovljiv i nezaboravan. Kažu ko ga jednom proba večito teži da ga oseti  ponovo…

Foto: publicdomainpictures