pravo vreme za bombu
pravo vreme za bombu

Pravo vreme za bombu

Darvinove nagrade

5. septembar 1999. godine, Jerusalim

Pomeranje časovnika prouzrokovalo je strah među terorističkim grupama 1999. godine…

Tačno u 5 i 30 popodne po izraelskom standardnom vremenu, dve tempirane bombe u automobilima eksplodirale su u dva različita grada, ubivši pri tom trojicu terorista koji su te bombe prevozili. U početku se verovalo da su ih neki nespretni amateri prerano aktivirali. Međutim, pažljiviji pregled otkrio je zlokobnu istinu iza ovih preranih eksplozija.

Tri dana pre toga, Izrael je časovnike prerano pomerio sa letnjeg na standardno vreme, zbog nedelje Slihota, kako bi se molitve izvodile pre izlaska sunca. Palestinci su odbili da žive po cionističkom vremenu i svoje časovnike ostavili su da rade po letnjem vremenu. Sledile su dve nedelje opšte konfuzije.

Bombe su pripremljene u periodu pre dogovora. Opremljene su na teritoriju koju kontrolišu Palestinci i podešene po letnjem vremenu. Međutim, zbunjeni vozači su svoje časovnike već bili pomerili na standardno vreme. Kao rezultat toga, automobili su još uvek bili na putu kada je eksploziv aktiviran, odnoseći i teroriste, ovog puta baš u pravo vreme!

Priču potvrdio Associated Press i Jerusalem Post