pink blue

Boje godine roze i plava

Autoritativno ime na području boja, kompanija Pantone, već decenijama diktira koja će to nijansa boje postati dominantna u narednim godinama, pa tako je i ove, 2016.

Boja koju oni odrede za vodeću, postaje atraktivna u svim granama industrije i delatnosti, od mode do enetrijera, kozmetike, domaćinstva…

Ove godine je, po prvi put, kompanija Pantone  predstavila dve pastelne, vodeće nijanse – kvarc roze, Rose Quartz, Pantone 13-1520  i nežno plavu, Serenity, Pantone 15-3919.  

Kvarc roze je nežna, ženstvena  nijansa koja budi saosećanje i osećaj blaženstva.  „Serenity“ plava bi trebalo da umiruje i pruži spokoj (što u prevodu i jeste njeno značenje). Pantone ju je opisao kao laganu  i prozračnu poput neba iznad nas, ton koji donosi osećaj predaha i odmora čak i u turbulentnim vremenima.

Ovi tonovi boja, bilo da se nađu na čvrstim ili mekim podlogama, donose mir i spokoj. Umiruju i otklanjaju stres. Simbol su ravnoteže, zdravlja i fobre energije.

Lako i lepo se uklapaju sa širokim spektrom boja i njihovih podtonova, od ljubičaste, sive, zelene, braon, žute…

Ujedinjeni tonovi  pastelno plave i kvarc roze su suprotnosti koje čine divnu harmoniju koja je dočekana sa oduševljenjem. Podjednako je vole i deca i odrasli.  Primenljiva je svuda, a misija joj je da pruži otpor stresnoj svakodnevici.