novembar je mesec brkova

Novembar je mesec brkova

Mesec posvećen zdravlju muškarca

Pripremila Tijana Janković

Sada već internacionalna kampanja, Movember, slavi novembar kao mesec posvećen zdravlju muškarca. Učesnici u ovoj dobrotvornoj kampanji su muškarci širom sveta. Sve što je potrebno da urade je da neguju brkove…

Movember je kovanica koja je nastala od dve engleske reči – Mo (moustache) i November (novembar). Ona predstavlja naziv kampanje koja promoviše zdravlje muškaraca. Njen glavni cilj je broba protiv raka prostate i raka testisa.

Svaki muškarac postaje takozvani Mo Bro (Mo brat), ako prvog novembra prestane da brije brkove. Naime, sve što je potrebno da uradi jeste da se obrije poslednji put 31. oktobra i da se odrekne brijača narednih mesec dana. Mo braća, buduće brke, registruju se na web sajtu Movember i tada počinje odbrojavanje.

Brkovi su za “movembarce” poput simbola, kao što je to traka za neke druge dobrotvorne akcije za očuvanje zdravlja. Brke su tokom trideset novembarski dana poput hodajućih bilborda.

Amerikanke su osmislile kako da i same doprinesu mesecu brkova. Pozivaju svoje sunarodnice da 18. novembra vode ljubav sa brkama.

“Prošle godine je Movember postao pravi globalni pokret. Uz pomoć snage brkova, skoro pola miliona učesnika prikupili su 174 miliona dolara.” -rekao je generalni direktor i osnivač Movember-a, Adam Džeron.

Prikupljeni novac je namenjen finansiranju istraživanja raka prostate.