bucmasta ali brza 726

Bucmasta, ali brza

Ptica šljuka, najbrži letač na „duge staze

Uprkos svojoj građi, mala i bucmasta ptica šljuka je najbrži letač ka dalekim destinacijama…

Šljuka je simpatična ptičica koja je rekorder u brzini leta na velikim razdaljinama. Ova bucmasta ptica je u stanju da leti 96 sati bez pauze. Tokom ovakvog leta, ona pređe razdaljinu od 6. 500 kilometara, krećući se brzinom od 80 km/h.

Ptice iz roda šljuke ne prave pauzu tokom svog leta, iako npr. u letu iz Švedske do Afrike imaju mogućnost da to urade. Naučnicima nije poznato zašto se odlučuju za letenje bez prekida za hranu i odmor. One se oslanjaju na salo koje su nataložile od prekomerne ishrane tokom jeseni.

Njihov letački podvig je još impresivniji zbog toga što njihova građa nije tipična za „dugoprugašice.” Krila im nisu idealnog aerodinamičnog oblika. Povrh svega toga, one ne koriste pomoć vetra, već se oslanjaju na svoj rad krila, kako je zabeleženo na jednom satelitskom snimku.

Karakteristika ovih ptica je da se vrlo lako kamufliraju, tako da ih je teško uočiti. Imaju dug kljun kojim kljucaju, na način sličan kao što je rad igle šivaće mašine, tražeći crve. Oči su im tako postavljene, da imaju vidokrug od skoro 360 stepeni. Obično su aktivne noću.

Šljuke su vešte u izbegavanju lovaca, a to ni ne čudi, jer su veoma brze i ekstremne letačice.

Foto: Wiki