Screen Shot 2016 04 26 at 18.13.59

Hotel za preminule u Japanu

Japan je divna zemlja, velike kulture, tradicije, festivala, umetnosti ali tako isto i zemlja bizarnosti. Iz Japana nam svakodnevno stižu korisni i praktični izumi ali tu su i oni totalno uvrnuti. Da li ste znali da u Japanu možete da iznajmite prostoriju za preminule?

Stopa smrtnosti u Japanu je u konstantnom porastu svake godine. Tako prosečno Japan „napusti“ oko dvadeset i nešto hiljada duša svake godine. Čekanje na krematorijum traje obično oko četiri dana a otuda i ogromne gužve u krematorijumima.

Kao odgovor na problem zbog velikih gužvi u krematorijumima, nastao je hotel „Lastel“, rezervisan isključivo za preminule.

Ovaj neobičan hotel se nalazi u predgrađu grada Jokahome. Porodicama koje moraju da čekaju danima na krematorijum kako bi sahranili svoje najbliže, hotel nudi alternativu. Tako oni mogu da „iznajme“ prostorije sa rashlađenim sanducima za oko sto šezdeset dolara po danu.

Otvaranje novih krematorijuma i dobijanje dozvola u Japanu je veoma teško, pa se tako čini da je hotel „Lastel“ praktičan odgovor na rastuće potrebe stanovništva.

Iako se na prvi pogled, ovaj hotel čini veoma jezivim, osnivanje ovakvih ustanova može da postane jedino rešenje za prenatrpane japanske gradove.

Foto: Youtube screenshot