ma sta mi rece

Ma šta mi reče

Zanimljive činjenice o svetu oko nas

Pripremila Janja Rešćanski

Neko ih naziva nepotrebnim znanjem, a nekom su one adut u pametovanju. Kako bilo evo deset zanimljivih činjenica o kojima malo znamo, a deo su zabavnih statistika…

Da li ste znali da se čuvena filmska nagrada Oskar, za vreme Drugog svetskog rata, pravila od drveta? Razlog tome je velika nestašica metala, te je i nagrada bila skromna.

Astronautima je strogo zabranjeno da jedu mahunaste biljke, a pogotovo pasulj pre poletanja u kosmos! Sve što nadima stomak nepoželjno je u svemirkom jelovniku, jer puštanje gasova oštećuje astronautsko odelo.

Za sve one koji jako mrze škorpije, jedna zanimljivost. Ukoliko kapnete malo alkohola po telu škorpije, ona će za par sekundi potpuno poludeti i počeće sama sebe da bode do smrti. Upozoravamo sve potencijalne sadiste da se uzdrže od ovog eksperimenta!

Ukoliko se kojim čudnim slučajem nađete u sred živog blata, pokušajte da ostanete mirni i spokojni ma koliko god vam se to činilo nemogućim. Lezite na leđa i polako dižite nogu, prvo jednu pa drugu, kako biste sprečili propadanje.

Salata od celera je najsavršenije sredstvo protiv gojaznosti. Dok se sažvaće ova biljka, potrebno je da se utroši više kalorija nego što ste uneli u organizam.

Ukoliko se panično plašite slepih miševa, a blizu ste njihove pećine, imajte na umu da nikad ne stojite sa leve strane ulaza. Slepi miševi uvak na tu stranu napuštaju stanište.

Za sve obožavatelje Čarlija Čaplina, interesantna je činjenica da je on na takmičenju za sopstvenog dvojnika, osvojio utešno, treće mesto! Ukoliko ubacite grozd u čašu sa tek otvorenim šampanjcem, bobica će skakutati gore-dole od dna do vrha, bez prestanka.

Ženka afričkog tvora je jedino biće koje će sigurno umreti bez seksa. Ukoliko u vreme parenja ne pronađe adekvatnog partnera , ona će uginuti.

Izraelski lepak na poštanskim markama, napravljen je prema svim pravilima košer ishrane. Tako lepljenje markica jezikom neće postati grešni ritual!

Foto: Wiki