smeh

Smehom do nesvesti

Redak poremećaj: Britanka koja izgubi svest nakon smejanja

Ima li išta zdravije od smeha? Za mnoge ljude on je lek, a za neke može biti i poguban za život…

Nije reč o sarkastičnom humoru. Radi se o retkom poremećaju sa kojim se bori dvadesetčetvorogodišnja Britanka Kler Skot.

Kada se Kler nasmeje, padne u nesvest, jer boluje od katapleksije. Svaki put posle smejanja, ona doživljava popuštanje mišićnog tonusa, usled čega gubi svest, ili zaspi, piše Dejli Mejl.

Nesvesticu izazivaju snažne emocije, osim smeha, to mogu biti i strah, uznemirenost, uzbuđenje, iznenađenje…

Kada joj se dogodi kolaps, Kler ne vidi ništa oko sebe. Sve se zatamni i svesna je samo zvukova okoline. Napad traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Kako kaže, sa ovim sindromom naučila je da živi. Prvi put joj se pojavio u detinjstvu. Od tada do danas, ona uči da ga ublaži tako što kontroliše svoje emocionalno stanje. Izbegava stresne i uzbuđujuće situacije, koliko je to moguće.

Ovakav život, pun kontrole je vrlo naporan i nepotpun. Kao mlada majka lišena je zajedničkih zabava sa svojom decom. Morala je odustati i od polaganja vozačkog ispita, jer je od uzbuđenja i treme gubila svest čak pedeset puta u toku dana.

Nakon godina ispitivanja i lečenja, lekari su joj prepisali terapiju savremenim antidepresivima za koje se smatra da će joj primetno olakšati životne funkcije.