slatko ili prakticno
slatko ili prakticno

Slatko ili praktično

Genetika utiče na našu kupovinu

Nedavna istraživanja su pokazala da na odluke pri kupovini utiče i nasledni odnosno genetski faktor…

Ako se nađemo u situaciji da biramo između dva proizvoda presudiće nasledni faktor, kažu naučnici. Do potrvde ovom mišljenju su došli testiranjem jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca. Veća sličnost u karakteristikma i odlukama jednojajčanih blizanaca potvrdila je da postoji uticaj genetike pri odabiru određenih proizvoda.

Otkrili su da nasleđujemo određene sklonosti kao što su kompromis umesto nekog ekstremnog rešenje, ili sigurnost umesto rizika. Kao i odluka da izaberemo neki lakši put sa manjom nagradom nego li neki izazovniji, iako pruža veće zadovoljstvo. Genetika neke od nas navodi da biramo više praktične prozvode kao što su npr baterije, a neke od nas da biramo one koje nam pružaju zadovoljstvo, kao što je čokolada. Takođe su u ovom istraživanju otkrili da nam se prema genetskoj predispoziciji sviđaju čokolada, senf, automobili, naučno-fantastični filmovi i džez.

Zanimljivo je da geni ne utiču na to da li će nam se sviđati namirnice kao što su kečap i krompir.

Nesumljivo je da na naš doživljaj onog što nam prija ili ne prija, utiče vaspitanje, okruženje i podneblje. Međutim, sudeći po ovom istraživanju sa nekim ukusom se jednostavno već rađamo.

Foto: Tijana Janković