botticellijevi mars i venera nadrogirani
botticellijevi mars i venera nadrogirani

Botticellijevi Mars i Venera nadrogirani

Pod dejstvom biljke dature.

Čuveni ljubavnici na Botticellijevoj slici po najnovijim istraživanjima, mogu se opisati kao nadrogirani!

Predstavljeni su kao pod dejstvom halucinogene droge, prouzrokovane biljkom koja izaziva ludilo i nagoni na skidanje odeće.

Stručnjaci su dugo vremena shvatali ovu sliku kao odu pobede ljubavi i njene moći. Novi dokazi ukazuju na to da bi slika mogla da nosi i skrivenu poruku o upotrebi droge!

Biljka, koju na slici drži satir, u donjem desnom uglu, je zapravo datura, biljka halucinogenog svojstva koja izaziva ludilo i zbunjuje čula. Dejstvo ove biljke je bilo poznato hiljadama godina. Postoje svedočanstva o daturi koja datiraju još iz antičke Grčke. Ovom podatku se nije prepisivala neka vrednost sve do skoro kada ju je nakon duge analize predstavio programski direktor Sotheby Instituta umetnosti, David Bellingham. On je sliku pokazao hortikulturistima u Kew Garden-u, koji su biljku identifikovali kao „Đavolja truba”. Botticelli je koristio biljke kao čest motiv na svojim slikama. Igrao se sa njihovom simbolikom.

LookerWeekly magazin Slobodna zona 2023 baner

Datura je u Americi poznata kao droga za siromašne, a simptomi se javljaju kod muškaraca. Od konzumacije ove droge sva čula otupljuju, izaziva vrtoglavicu, halucinacije i preplavljuje telo talasima nepodnošljive vrućine koja i tera na skidanje odeće.

Bellingham veruje da ova slika iz XV veka ne opisuje samo Veneru i Marsa, već i Adama i Evu. Datura bi mogla da se protumači kao simbol prvog greha, kao što je to bila rajska jabuka.

U zapisima Nacionalne galerije o ovoj slici stojao je sledeći zapis: „Scena prikazuje preljubničku vezu Venere, žene boga vatre, Vulkana, i Marsa, ali sadrži i moralnu poruku koja slavi pobedničku moć ljubavi!” Možda je nakon ovog otkrića promenjen opis slike!