ronioci i sumski pozari
ronioci i sumski pozari

Ronioci i šumski požari

1998.godina, Kalifornija

U Kaliforniji su šumski požari deo prirodnog šumskog procesa. Izazivaju ih munje, ponekad budu podmetnuti, ili su Božje delo. Hrabri vatrogasci zarađuju svoj hleb gaseći ove proždrljive ognjeve. -Darvinove nagrade-

Vatrogasna policija pronašla je leš u nenaseljenom delu Kalifornije, dok su procenjivali štetu nakon jednog šumskog požara. Preminuli muškarac bio je u ronilačkoj opremi, koja se sastojala od nedavno istopljenog odela, boce sa kiseonikom, peraja i maske. Bilo je očigledno da se ovaj čovek do skoro bavio rekreacijom.

Obdukcija je pokazala da uzrok smrti nisu opekotine, nego teške unutrašnje povrede. U njegovom želucu pronađena je slana voda. Upoređivanjem otisaka zuba došlo se do zaključka da odgovara opisu čoveka koji je nedelju dana pre toga proglašen nestalim i rođaci su bili obavešteni. Potom su se istražni organi dali na posao da otkriju kako se čovek u kompletno j ronilačkoj opremi našao u sred šumskog požara.

Otkriveno je da je, na dan kada se desio požar, pokojnik krenuo na ronjenje po Pacifiku. Kada je treći put zaronio, nalazio se dvadeset kilometara udaljen od požara koji je pretio obližnjem gradu.

Vatrogasci koji su hteli da požar savladaju što pre, pozvali su helikoptersku jedinicu da oblast natope vodom. Helikopteri su nosili velike posude, koje su spuštali u okean da se brzo napune, a onda su išli do vatre i praznili ih. Pogodili ste! Jednog trenutka naš gnjurac divio se ribljem svetu Pacifika, a sledećeg se našao u posudi za vodu, 300 metara iznad površine. Doživeo je brzu dekompresiju zbog promene nadmorske visine, posle čega je sledio let u drveće u plamenu. Kao uteha ožalošćenoj porodici, istražitelji su saopštili da su izračunali da je pokojnik ugasio 1, 78 kvadratnih metara vatre, koliko iznosi površina smrskanog ljudskog tela.

Ožalošćeni su takođe utešeni saznanjem da je njihov rođak uživao u dva ronjenja pre fatalnog trećeg.

I ronioci i piloti su upozoreni da budu oprezni. Roniocima se savetuje da ostanu mirni ako budu pokupljeni iz vode i da se drže za posudu kada se ona prazni na požar. U buduće će odmah po sletanju biti obezbeđene komore za dekompresiju.

Darvinove nagrade

Foto: Wikipedia