ljubav gitariste i macka sa sarenim salom 633

Ljubav gitariste i mačka sa šarenim šalom

Atrakcija na londonskim ulicama

Pripremila Janja Rešćanski

Od kada mu je mačak spasao život, mladi gitarista Džejms Bouen, ne razdvaja se od svog ljubimca. Za njega je on više od prijatelja. Svoje interesantno drugovanje sa mačkom, ispričao je i u knjizi „Ulični mačak po imenu Bob”…

Zahvaljujući Bobu, ulični svirač, Džejms Bouen iz Londona, potpuno je promenio svoj način života.  Pre nego što su se upoznali, on je dosta vremena provodio na ulici, svirajući i zarađujući po koju bednu funtu. Živeo je neuredno. Hranio se nezdravo i već u ranim dvadesetim imao je veliki problem sa drogom. Često je mislio da njegov život nema nikakvog smisla. Očajan i depresivan prepuštao se da ga život nosi.

Kada ga je pronašao ranjenog i gladnog ispod stepeništa, Džejms ga je poveo kući. Očistio je ranu, nahranio ga je i poslednju paru dao za lekove. Imao je nameru da Boba pusti na ulicu čim se mačak malo oporavi. Dani su prolazili, Bob se sve više vezao za svog staratelja. Kada bi pokušao da ga ostavi na ulici, Bob bi se nepogrešivo vraćao kući i pratio Džejmsa kuda god bi on polazio.

Više se nisu razdvajali. Džejms kaže da ga je mačak potpuno preobratio. Zbog njega je morao da promeni ritam života, da sazri i počne da se brine o nekome. Bob je tada postao deo njegove porodice, koju do tada nije imao. Njegovi dani su postali ispunjeni, život je dobio jednu novu, vedru dimenziju.

Ubrzo je počeo mačka da vodi na svoje ulične svirke. To se pokazalo kao odlična ideja, jer su ljudi oduševljeno gledali u gitaristu koji svira dok njegov mačak pruža šapu. Postali su miljenici Londona i nove maskote grada. Bakšiš je postao veći, te su Džejms i Bob mogli pristojno da žive.

Jednom je Bob na poklon dobio maleni šareni šal od jedne obožavateljke i  od tada za njega nema zime. Kažu da šalove svakodnevno menja, te je mačak sa šarenim šalom postao čest motiv na fotografijama turista koji dolaze u London.

Njihovo neobično prijateljstvo pretočeno je u autobiografsku knjigu, koja je za kratko vreme postala bestseler. Prodata je u tiražu od 250.000 i prevedena na mnoge svetske jezike. Džejms u Bobovo ime, ovih dana, pregovara i sa holivudskim producentima! Postao je najpopularnija mačka na svetu, a na Facebook-u ima čak 11.000 obožavalaca.

Ako ste nekada usamljeni, nesrećni, tužni, nemojte maštati o dobitku na lotou. Možda je vaša sreća, mala, bespomoćna i ranjiva „krznena loptica”, koja čeka  baš na vas…

Ilustracija YouTube