da li pas moze da govori 133

Da li pas može da govori

Pas, čovekov imitator

Postoje mnogi video zapisi u kojima psi razgovaraju sa svojim vlasnicima. Da li ova vrsta životinje zaista može da govori?

Mnogi vlasnici za svoje ljubimce kažu: „Jao, kako je pametan, samo što ne progovori.” Postoje i „dokazi”, video snimci, koji mogu da nas uvere da pas može i da progovori. Svi verujemo svojim ušima, ali koliko je taj govor ustvari razgovor?

Psi verno prate svoje vlasnike i u stanju su da „čitaju” ljudski govor tela i da prepoznaju te male signale neverbalne komunikacije. Oni, takođe, pokušavaju da imitiraju i govor vlasnika. Zbog toga nije čudno i nemoguće što nam se čini da je pas reko „zdravo” ili „volim te”. Ljubimac ne zna značenje izgovorenog, već samo pokušava da podražava ljudski glas. Pri tom, to nikad ne uspeva u potpunosti, jer mu njegove sposobnosti, kao i vilica i jezik to ne dozvoljavaju. Tako da najčešće ispušta zvuk koji liči na nama poznatu reč ili rečenicu, koju je naučio imitirajući svog vlasnika.

Postoji zabeleženi slučaj jednog psa koji je mogao da razume-prepozna oko 200 reči. Dresiran je posebnom tehnikom „brzim pronalaženjem”. Istraživači su radili sa njim i uspeli su da potvrde njegovu sposobnost. Dali su mu novu igračku i stavili je među stare. Pas je umeo da poveže novo ime sa novim objektom. Na zadatu komadu, izvukao je samo novu igračku. Nakon mesec dana, naučio je da prepoznaje i njeno ime. Naučnicima je ovo otkriće bilo od velikog značaja, jer je ovaj sistem učenja do tada bio poznat samo kod ljudi i majmuna.

Psi su u stanju da ponavljanjem određene fraze nauče da imitiraju glas svog vlasnika. Dovoljan broj ponavljanja i nagrada može da stimuliše psa da imitira ljudski glas.

Ukoliko osetite da i vaš ljubimac ima dara za imitaciju, pokušajte da ga animirate, možda vas i nagradi jednim kratkim „razgovorom”.

Foto: publicdomainpictures