Grozota iz ribljih usta

On spada u nagroznije i najlukavije parazite. Ne napada čoveka, ali će se uspešno pobrinuti da ga nikad ne zaboravite. Zove se  Cymothoa exigua i vrlo je vešt glumac. On se useljava u riblja usta i pretvara se da je njen jezik.

Reč je o malenom ljuskaru koji se uvuče u ribu kroz škrge. Provuče se do najukusnijeg dela ribe-jezika i tamo se ugnezdi. Pomoću vrlo oštrih i spretnih klešta i kukica ovaj parazit dubi riblji jezik, polako, deo po deo i pije krv. Tako opstaje i hrani se. Kada popije dovoljno krvi i, izdubi sve što se moglo od  mišića jezika, ovaj organ odumire. Na to mesto useljava se ovaj parazit koji potpuno svojim telom naleže na prostor u kom je nekada bio smešten jezik. Tako uspešno zamenjuje ovaj organ i oponaša njegove pokrete. Hrana mu sama dolazi te on uspešno preživljava unutar domaćina.

Kako piše „The Telegraph“ nedavno je jedan čovek iz Velike Britanije imao grozan susret sa ovim parazitom.

Penzioner iz Južnog Velsa kupio je vrlo povoljno ribu u lokalnom supermarketu. Kada je došao kući i počeo da je priprema za kuvanje, naišao je na veliku neprijatnost. Iz usta ribe virio je čudan jezik. Na njegovu žalost, u ustima ribe nije bio jezik već ružni beličasti parazit 3 cm dugačak i 8mm debeo. Ličio je na groznu stonogu, samo što su umesto nogu bile rilice sa kukicama.

Starac je odmah uputio žalbu lancu supermarketa i proizvođaču ribe. Od njih je kao utehu dobio bocu vina i vaučer za kupovinu u iznosu od 20 funti. Od tada više nikada neće jesti ribu. Izjavio je da mu je mučno da je i vidi i na slici.

Foto: Marco Vinci (Wikipedia)