nilski konj kao kucni ljubimac
nilski konj kao kucni ljubimac

Nilski konj kao kućni ljubimac

Umiljata Džesika

Gotovo svi ljudi vole životinje bilo da ih imaju kao kućne ljubimce ili ne. Naravno, mislimo na one ljubimce poput mačke, kuce, papagaja, zeca, ribica…

Ne možemo da odlučimo koja ćemo životinju i kada udomiti, to se jednostavno nekako dešava spontano. Neki obožavaoci životinjskog carstva se i opredeljuju najviše za kuce i mace, ali ima i onih koji vole više egzotičnije vrste. Tako na primer, nije čest slučaj da čujete da neko drži kao ljubimca vevericu, zmiju, činčilu, iguanu ili pacova. Međutim, ono što ispada iz šablona kućnog ljubimca kao takvog svakako jeste nilski konj. Mislimo na pravog nilskog konja čija kilaža varira od 1500 do 3200 kilograma. Jedan takav nislki konj je postao omiljeni ljubimac svojih vlasnika koji žive u Južnoj Africi.

Tonie Joubert i njegova žena Shirley obožavaju svoju Džesiku, nilskog konja. Našli su je nasukana na obali reke dok je još bila beba i spasili je sigurne smrti. Da je nisu uzeli, kažu, sigurno bi je pojeo krokodil. Ona im ne pravi probleme zbog svoje naravi i kilaže. Naime, nilski konj je jedna od najopasnijih životinja u Africi. Po statistici, veći su izgledi da će da vas napadne nilski konj nego krokodil. Međutim, Džesika je jedna dobrica koja jede, spava, igra se i kupa sa svojim vlasnicima i ne želi da napusti svoj dom. Čak se i sprijateljila sa njihovim kučetom Čarlijem. Džesika ima svoju prostirku koja se nalazi tačno ispred televizora i često voli da sedne na nju i gleda u TV program. Čak je i nekoliko puta uspela da polomi krevet svojih vlasnika, ne sumnjamo u to uopšte.

Dokaz da nije bitno kojoj vrsti pripada vaš kućni ljubimac upravo jeste priča Tonie-a i Shirley. Ljubimac se voli i pazi, pa čak iako je nilski konj.

Foto: Dragana Jovanović