sveti nikola
sveti nikola

Sveti Nikola

Slava bez premca u Srba

Jedna od najpoštovanijih slava kod Srba, Sveti Nikola, koji se proslavlja 19. decembra…

Otac Nikola, zvani Čudotvorac, „najveća sila na moru”, smatra se zaštitnikom putnika i moreplovaca. Rođen je na području Male Azije, u gradu Patari u oblasti Likije. Bio je sin bogatih i znamenitih roditelja. Posle njihove smrti, Nikola je čitavo imanje podelio siromašnima. Njegovom milosrđu nije bilo kraja. Pomagao je bolesnima, otkupljivao je robove i puštao ih na slobodu. Poznata je i priča da je Sveti Nikola, jednom pobožnom hrišćaninu, dao novac kako bi čovek mogao da uda svoje tri ćerke i na taj način ih izbavio od moguće prostitucije i siromaštva.U nekim krajevima se njemu mole nerotkinje, a u novije vreme je njegov dan sve više svetkovina dečje radosti. Srbi naših zapadnih strana, zovu ovog sveca i Čuvar Nikola, jer on voli i čuva decu, donoseći joj o svom danu razne poklone, čime je srpski narod suzbijao uticaj katoličanstva pomoću Deda Mraza.

Ovaj svetac bez premca je kućna slava kod Srba, a slavi se i kao vodena slava, jer ga i vodeničari, lađari, ribari i splavari praznuju kao zaštitnika svojih zanata. Sveti Nikola pada na polovinu Božićnog posta, te zato ovaj dan neće da premrse ni oni kojima ovo nije krsno ime.

Svetitelj Nikola je vrlo uvažen u pravoslavnom svetu, posebno kod Grka, gde važi kao opšti pomagač hrišćana. Kod Srba je takođe u velikom poštovanju, mnogo većem no što bi mu pripalo u nebeskoj hijerarhiji. Još za života bio je čuven i poštovan kao svetitelj. Skončao je u miru 19. decembra (po starom kalendaru 6. decembra) 343. godine u gradu Miru u Likiji, u kojem je izabran za arhiepiskopa, po kojem je i nazvan svecem miriklijskim. Mošti ovog sveca, prebačene su, pred navalom islama, iz Mira u Bari, tada pravoslavni grad u južnoj Italiji. Ovaj dan se u crkvi svetkuje 22. maja, a u našem narodu pod nazivom Nikolaji (Mladi, ili Letnji, Sveti Nikola). Kult Svetog Nikole naročito je razvijen u VI veku za vreme vladavine cara Justinijana. Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet.

Sigurno vam je poznata priča da je Sveti Nikola kod nas isto što i u Americi, Santa Klaus. Zapravo Santa Klaus, je predstavljen kao punačak starac, bele kose i brade koji donosi deci poklone, spuštajući ih kroz dimnjak, za Božić, baš kao i Deda Mraz kod nas. U crvenoj odori, crnim čizmama, na sankama koje vuku irvasi, prvi put je predstavljn i ovekovečen u XIX veku, kada ga je ilustrovao američki karikaturista Tomas Nast. Jasno je da je Santa Klaus ili Deda Mraz danas dobio potpuno komercijalizovanu svrhu.

Sveti Nikola predstavljen u haljini episkopa, a kao takav još uvek je sačuvan u Belgiji, Holandiji, Austriji i Nemačkoj.

Svetom Nikoli se raduju svi, pa čak i oni koji ga ne slave, jer najavljuje novogodišnje praznike. Mnoge porodice će 19. decembra, uz slavski kolač i molitvu, proslaviti Svetog Nikolu kao svog zaštitnika. Srećna im krsna slava i neka je provedu u radosti i blagostanju.