IMG 20160516 163632 2
foto ilustracija: Miss Stills Photography

Obeležen međunarodni Dan Dunava

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistem u Srbiji obeležili su međunarodni Dan Dunava tradicionalnom Centralnom proslavom na Zemunskom keju.

Posetioci, a posebno najmlađi, uživali su u brojnim zanimljivim aktivnostima koje su imale za cilj edukaciju o zaštiti životne sredine, prirodi, retkim biljnim i životinjskim vrstama i prvenstveno o reci Dunav na čijem slivu se nalazi čak 92 odsto teritorije naše zemlje.

U festivalskom raspoloženju, pored nastupa Dečije filharmonije, predstave, bili su izloženi i pobednički radovi konkursa za umetnička dela „Dunavski umetnik, a građani su imali priliku da ostave svoj otisak u okviru instalacije „Dunavski otisak“, kao i da vide novu aplikaciju za Dunavsku biciklističku rutu koju je pripremila Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ. U okviru edukativnog programa održano je i predavanje o važnosti reciklaže.

„Brojnim aktivnostima u okviru kampanje Dan Dunava, nastavljamo svoju misiju kojom nastojimo da informišemo javnost, edukujemo i podignemo svest o značaju zaštite jedne od najlepših evropskih reka, kao i da istaknemo odgovornu ulogu svakoga od nas u njenom očuvanju. Odgovoran odnos prema životnoj sredini i vodnim resursima jedan je od ključnih elemenata našeg održivog poslovanja što potvrđuje i Zlatni EWS (European Water Stewardship) sertifikat, koji je naša kompanija nedavno dobila”, istakao je Dragan Lupšić, predstavnik Coca-Cola sistema u Srbiji.

Zahvaljujući „Partnerstvu za zeleni Dunav“ koje su kompanija Coca-Cola i Coca-Cola HBC potpisali početkom juna 2005. godine sa Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava (ICPDR) svake godine se sve više partnera priključuje kampanji Dan Dunava u Srbiji. Poseban doprinos proslavi ove godine pružili su Javno komunalno preduzeću „Zelenilo – Beograd“, Svetski fond za prirodu – WWF, GIZ – Nemačka organizacija za tehničku saradnju, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, Orijentiring savez Srbije, Čep za hendikep, Mladi istraživači Srbije, Udruženje građana „Naša deca“ i SEKOPAK.

[su_highlight]Mađunarodni Dan Dunava obeležava se u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, najveće evropske reke na čijem slivu živi 80 miliona ljudi.[/su_highlight]