Regdol maca Sugar Plum foto Ana Tosic
foto: Ana Tošić

Mrnjau fest uskoro!

U Domu omladine Beograda 10. i 11. decembra  biće održan treći po redu Mrnjau Fest – jedinstveni festival posvećen mačkama! Na festivalu će pored prelepih maca biti i puno dobrih vibracija i kreativnosti, jer mačke su od pamtiveka bile pratioci kreativnih ljudi – od umetnika do naučnika, od Leonarda do Tesle. Ovom prilikom će društvo ljubitelja mačaka Le PETit proslaviti prvih pet godina postojanja.

Mrnjau Fest će biti otvoren za posetioce od 11 do 18. Kreativne radionice i programi za decu počinju u 12.

Glavni program festivala je zvanična međunarodna izložba mačaka po WCF (World Cat Federation) sistemu. Izlažu se rasne i domaće mačke u svim WCF kategorijama. Pred kraj svakog takmičarskog dana priređuje se javno ocenjivanje i prezentacija rasa, a veliko finale su Best in Show i Best of Best revije.

U nadmetanju za titule najlepših očekuje se prisustvo izuzetnih mačaka iz Srbije i mnogih evropskih zemalja. Biće zastupljene sve popularne rase: britanke, mejn kunovi, persijanke ali i rase koje se ređe viđaju: afrodite, bengalke, birmanke, nebelung, norveške šumske, korniš reks, sfinks i druge. Domaće mace su takođe dobrodošle i ravnopravno se takmiče za nagrade!

U kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje mačaka, saznaćemo kako valjano negovati mačke, kako ih pravilno hraniti, vaspitavati, šta su mitovi a šta činjenice, kako se izboriti sa predrasudama vezanim za mačke i još mnogo toga.

Atelje Kreativistika će prirediti otvorene kreativne radionice, te će učesnici kao uspomenu sa Mrnjau Festa poneti neku originalno svojeručno napravljenu mačkotvorinu. Vešti prsti šminkera pretvoriće dečja lica u male i velike mačke, tigrove, lavove ili kakvo drugo mačje biće iz mašte, a devojačka lica u mačkolike vamp heroine.

U subotu, prvog dana Mrnjau Festa, predstaviće se primenjeni umetnici sa svojim maštovitim „šapotvorinama“ – ručnim radovima čija je zajednička tema mačka, te eto prilike da sebe ili drage nam ljude darujemo unikatnim poklončićem, a mace obradujemo nekom zanimljivom korpicom ili igračkom.

U nedelju, drugog dana Mrnjau Festa, u saradnji sa Veterinom Beograd biće organizovano udomljavanje mačića bez doma. Posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života – novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice. Sve udomljene mace biće na licu mesta čipovane, vakcinisane i biće im obezbeđena besplatna sterilizacija.

 Program takmičenja mačaka:

Ocenjivanje maca za stolom, posebno atraktivno javno ocenjivanje (WCF ringovi), Best in Show i Best of Best revije na pozornici.

Subota, 10. decembar: Takmičenje domaćih maca za Le PETit HHP Cup.

Nedelja, 11. decembar: Takmičenje svih maca za prestižnu WCF Silver Master titulu u Jubilee ringu i proglašenje Best Supreme – najbolje mace na izložbi.