nedelja palacinki u kijevu

Nedelja palačinki u Kijevu

Najosobenije jelo Ukrajinaca

Pripremila Dragana Jovanović, 

Bilo da su spremljene i da vas na činiji čekaju vruće ili hladne, slane ili slatke, retko ko može da odoli okrugloj lepotici, palačinki. Ameri vole da ih klopaju za doručak, Francuzi sa ponosom ističu da je to njihov specijalitet, međutim, Ukrajinci se «kunu» da su palačinke njihovo najosobenije jelo. Toliko ih vole, da svake godine organizuju Festival palačinki….

Festival palačinki ili Palačinkarska nedelja iz godine u godinu se priređuje u Kijevu kada se cela nedelja obeležava ovom poslasticom. Organizatori ističu da obeležavanjem “Palačinkarske nedelje” zapravo slavi odlazak zime i dolazak proleća.

Pošto su palačinke okrugle i žućkaste kada se ispeku, one za narod Ukrajine predstavljaju simbol Sunca. Ako se kojim slučajem gosti zateknu na ulicama Kijeva za vreme ovog velikog festivala, imaće priliku da se časte, poput hiljade drugih posetilaca, ukusnim palačinkama. Nigde na svetu nećete zateći toliko spremljenih palačinki sa bezbroj ukusnih dodataka i nadeva.

Festival palačinki, osim ove poslastice, nudi i druge ukrajinske specijalitete, ali i dobru zabavu. Organizuje se, između ostalog, takmičenje u najbržem pravljenju i u filovanju palačinke, pa i takmičenja ko može više da ih smaže.

Foto: Tijana Janković