jakruska novo voće
jakruska novo voće

Jakruška – novo voće

Izgleda poput mešavine jabuke i kruške

Da li biste voleli da okusite novu sortu voća koje je plasirano na tržište Velike Britanije? Reč je o papple što bi u slobodnom prevodu zmačilo jakruška. Nova sorta voća nastala je ukrštanjem različitih sorti krušaka i nesumnjamo da je ukusno…

Nova voćka jakruška veoma podseća na jabuku, pa joj je i ukus skoro isti, ali joj je zato tekstura ljuske ista poput kruškine. Jakruška još uvek nije dobila svoje pravo ime, tako da je možete zvati kako vam je simpatično dok ne dobije svoje zvanično kršteno ime.

Inače, ova voćka nam dolazi iz članova porodice krušaka. Ovih dana bi nova voćka mogla da ugleda rafove prodavnica na kojima će biti izložena i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji.

Kako izvori objašnjavaju, njeno zvanično trenutno ime je T109, dok se ne utvrdi i ne donose odluka o pravom službenom imenu, mada, mi smatramo da je “jakruška” baš simpatičan naziv za novu voćku.

Jakruška ili T109 uzgaja se na Novom Zelandu i nastala je ukrštanjem evropske i azijske kruške, što je rezultiralo novom sortom voća.

Izvrsnog i sočnog je ukusa, pa se Britanci  nadaju da će uskoro novo voće moći da se uzgaja u Engleskoj. Za sada jedna jakruška staje jedan evro.

Foto: publicdomainpictures