fbpx
Hrana u Noma restoranu
Hrana u Noma restoranu

Najbolji restoran na svetu u Danskoj

Danski restoran Noma

Za najbolji restoran na svetu u 2012-oj godini proglašen je danski restoran Noma. Popularni ugostitelji iz danske, po treći put za redom, nalaze se na prvom mestu liste 50 najboljih restorana na svetu, koju svake godine objavljuje britanski magazin Restoran….

Odgovor na pitanje gde je najbolja hrana na svetu, daje nam britanski magazin Restoran. Ove godine, kao što je to bio slučaj i ptrethodne dve, titulu Najboljeg restorana na svetu dobio je danski restoran Noma zbog svoje inovativnosti u kulinarstvu.

Restoran Noma je otvoren 2004. godine, od kada se gotovo nije ni menjao. Nalazi se na mestu nekadašnjeg skladišta u Kopenhagenu.

Za vrhunska jela zadužen je Rene Redzepi sa svojim timom. Interesanto je da gostima u Nomi hranu služi sam kuvar.

Osoblje Noma restorana, pored pripreme jela, pravi i svoju zimnicu. Takođe, ovi danski ugostitelji sami usoljavaju, suše i dime namirnice, a prave i svoje sirće.

Hrana u Nomi je sezonska, lokalna i modernog nordijskog stila. Jelo koje je se, prema mišljenu gastronoma, izdvaja je Koštana srž sa kiselim krastavčićima.

Na listi 50 najboljih našla su se i čak pet restorana iz Španije. Jedan od njih je i Arzak, čija kuvarica je ponela titulu Njabolje kuvarice na svetu. Ovaj lokal je na osmom mestu.

Lista 50 najboljih restorana na svetu objavljenja je prvi put 2002. godine u vodećem magazinu u oblasti ugostiteljstva i kulinarsta, britanskom Restoranu. Od tada, Restoran svakog aprila proglašava najbolje ugostitelje, dok opise najbolje hrane i lokala objavljuje u svom majskom broju.

foto: photo credits

More Stories
Ljubav horske muzike na delu – kada zapevaju dva hora zajedno