Screen Shot 2015 01 13 at 18.59.24

Svet viđen očima životinje

Ako ste se ikada zapitali kako izgleda svet viđen očima jedne životinje, pravi je trenutak da zadovoljite svoju znatiželju, sve zahvaljujući iriskim umetnicima. Upravo su oni osmislili metalnu kacigu, koja omogućava pojedincu da vidi svoju okolinu „očima“ različitih životinja.

Ptica, riba, slon ili noj, svejedno je, bitno je samo da se doživi osećaj vida neke životinje. Kako i koliko zapravo životinje vide?

Irski umetnici Anne Cleary i Denis Connolly proveli su godine istraživanja i kreiranja odgovarajućeg šlema, koji bi na najbolji način istražio misterije vizuelne percepcije.

Magičan metalni šlem je svoju premijeru imao u Nacionalnom muzeju u Irskoj, a sada se trenutno nalazi u Centru za kulturu u Parizu.

Kako šlemovi funkcionišu?

Kada pojedinac stavi metalni šlem na glavu, otkriva istog trenutka koliko je čovekovo vidno polje ograničeno i na koji način izgleda svet posmatran očima životinja.

Ovi neobični aluminijumski šlemovi su napravljeni tako da koristi optičke trikove kako bi omogućio ljudima da dožive hiper-stereo pogled jedne čekićare (vrsta ajkule) ili konja prilikom trčanja. Pažljivo postavljena ogledala se nalaze unutar šlema kako bi usmerila svetlo u oči pojedinca. Kaciga deluje poput periskopa radi postizanja boljeg efekta, kao što bi neko video šta se dešava iza sebe.

Tako svi zainteresovani imaju mogućnost sa saznaju kakva je perspektiva jednog kameleona na grani, konja u galopu, žirafe, ajkule.

Nošenje ove kacige, pojedinac na momenat postaje stvorenje, pola mašina a pola životinja ili ako pogledamo sa umetničke strane, umetnik koji doživljava sasvim novi pogled na svet.

Pored ovih, umetnici su, inspirisani književnošću i mitologijom, napravili još dve kacige. Jedna omogućava da se nađete u koži Alise iz zemlje čuda a druga vam pruža uvid u pogled Kiklopa.

foto:YouTube screenshot