ID 100124588

Misteriozno pomeranje zagrobne figurice

Pripremila Janja Rešćanski

Kustosi muzeja u Mančesteru šokirani su čudnim okretanjem malenog eksponata-egipatske figure. Da bi razumeli šta se to tačno u vitrini događa postavili su kamere. Ono što su videli, još više ih je zbunilo.

Stari Egipćani imali su običaj da pokraj pokojnika u grobnicu postave i figuru sa njegovim likom. Verovalo se da duša ostaje u mumificiranom telo, a ukoliko se telo vremenom ošteti, duša naseljava figuricu.

Pre osamdeset godina u mančesterski muzej doneta je zagrobna figura Egipćana pod imenom Neb-Senu, stara oko 4000 godina. Smeštena je u staklenu vitrinu sa par sličnih figurica.

Kustos egiptolog- Kembel Prajs, izjavio je za Mančester Ivning Njuz, da je prvi primetio okretanje figure. Pošto jedino on ima ključ od vitrine, znao je da niko od zaposlenih nije mogao da je dira. Uzeo ju je u ruku i postavio u uobičajen položaj. Posle izvesnog vremena, figura je opet počela da se pokreće.

Kretanje figure zabeleženo je na video nadzoru muzeja. Ona se kreće polako i okom nevidljivo, poput kazaljke sata. Obrne se sasvim oko svoje ose.

Mnogi svedoci ovog događaja misle da je podrhtavanje tla uzrok obrtanja. Kustos u tu tvrdnju ne veruje, jer bi u tom slučaju, sve figurice iz vitrine „krenule u šetnju“. Kako je za medije izjavio, ova figurica nikada ranije nije pokazivala slične „aktivnosti“. Jedina je ona „neposlušna“ od svih ostalih eksponata.

Poseta muzeju raste, figura se okreće, diskusije se rasplamsavaju… Možda zaista figurica ima nešto da nam kaže. Možda bi duh hteo da protegne noge nakon toliko hiljada godina tavorenja, a možda je sve to samo dobar marketinški trik kako bi se javnost zainteresovala za kulturu!

 foto:  sattva at FreeDigitalPhotos.net