800px malaVincent van Gogh Self Portrait Google Art Project 454045

Van Gogove slike rasute po celom svetu

Sin protestanskog ministra, koji je imao naviku da slika noću i da nosi slamnate šešire, za života je uspeo da naslika oko devet stotina slika. Slike Vinsenta Van Goga, jednog od omiljenih slikara postimpresionizma i slikarstva uopšte, su rasute po celom svetu. U slučaju da se zateknete u budućnosti u nekom od sledećih gradova, obavezno posetite ove kulturne institucije i uživajte u bojama i senkama Van Gogovih slika.

Suncokreti 

Jedna od omiljenih tema umetnika jesu bili suncokreti i kao takva, imao je dve faze slikanja: pariski suncokreti, kada se bavio studijom slikanja izbliza dok su se suncokreti nalazili na ravnoj površini i arlski suncokreti, koja je obuhvatala seriju suncokreta koji se se nalazili u vazi. Slika Suncokreti  iz 1887.godine se nalazi u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku i ako ikada budete boravili u ovom gradu, znate tačno gde biste morali da odete.

8mala00px Vincent Willem van Gogh 127

Spavaća soba u Arlu

Dok je živeo u Arlu, umetnik je inspiraciju za svoje delo na platnu pronašao u svojoj spavaćoj sobi. Tako je i nazvao sliku Spavaća soba u Arlu a slika je nastala 1888. godine. Posebnu pažnju je posvetio odabiru boja za sliku, o čemu je i pisao svom bratu Teu. Danas, ovo delo možete da vidite ako posetite Muzej Van Goga u Amsterdamu.

1mala280px Vincent van Gogh De slaapkamer Google Art Project

Zvezdana noć

Ulje na platnu Zvezdana noć, nastalo davne 1889.godine, jedno je od najlepših i najemotivnijih dela Van Goga. Na platnu ovog dela vladaju tople i mirne boje, koje predstavljaju harmoniju i udobnost. Muzej Orsej u Parizu upravo čuva ovo blago sa zvezdama na nebu.

1mala280px Van Gogh Starry Night Google Art Project 1

Irisi

Slike koje je Van Gog stvorio za života nisu imale vrednost, tek nakon njegove smrti cene umetničkih dela koje je naslikao su počele da rastu neverovatnom brzinom. Tako je i njegova slika „Irisi“ prodata 11.novembra 1987. godine privatnom kolekcionaru i biznismenu Alanu Bondu za neverovatnih 53,9 miliona dolara. Danas je muzej Pol Geti u Los Anđelesu dom ovom delu i upravo tamo možete da posmatrate i ostanete očarani lepotom ljubičastih i narandžastih irisa.

mala1280px Irises Vincent van Gogh

Foto: Wiki