Mikser festival podmlađuje Savamalu

Međunarodni festival inovativnosti i kreativnosti

U toku je Međunarodni festival inovativnosti i kreativnosti, Mikser festival. Trajaće devet dana i to na oko četrdeset različitih lokacija u Savamali. Zahvaljujući Mikseru, ovaj deo Beograda sada diše novim, kulturnim životom u kome podjednako uživaju njegovi stanovnici, posetioci i učesnici…

Zgrada Beogradske zadruge

Savamala, na potezu Karađorđeve ulice, postala je novi kulturni deo Beograda. U njenim ulicama i nekadašnjim, velelepnim građevinama, kao što je to zgrada nekadašnjeg Geozavoda, sada žive nove priče, ispričane kroz radove mladih i afirmisanih umetnika iz naše zemlje i iz inostranstva. Ovogodišnji Mikser je posvećen urbanizmu, arhitekturi, vizuelnoj umetnosti i dizajnu. Festival je počeo 25. maja i trajaće do 2. juna.

Najlepša zgrada i Brisani prostor

Iako zapuštena, zgrada Beogradske zagrude u Karađorđevoj 48, poznata još i kao Geozavod, ne ostavlja prolaznike ravnodušnim. U sivilu njene oronule fasade nazire se nekadašnji sjaj, koji nas navodi da poželimo da zavirimo i u enterijer ove građevine.

Mikser festival nam je otvorio njena vrata izložbama Najlepša zgrada, Brisani prostor i The Good the Bad and Overhead, u okviru kojih možemo da vidimo brojne radove domaćih i stranih autora.

Cilj Mikesrovaca je da se Savamala revitalizuje i da, između ostalog, i nekadašnja zgrada Beogradske zadruge ponovo zablista. Zapušten ali prelep foaje, kao i stepenište, hodnici, plafoni i podovi svedoče o njenoj nekadašnjoj lepoti. Izgrađena je 1907. godine i u sebi nosi vek staru istoriju. Ove godine, poslužila je kao inspiracija mnogim umetnicima, a zašto je to tako, uverićite se i sami kada u nju zakoračite.

Mikser House u okviru Miksera

Izložba inovativnog dizajna Mikser Expo Highlights aktuelna je tokom trajanja festivala u Mikser House-u, Karađorđeva 46. Ovde možete da saznate koji su to sve novi i inovativni proizvodi domaćih dizajnera i kompanija. Pored izložbenog koncepta, Mikser festival je organizovao i namenski koncipirane radionice, konkurse i događaje.

Nama je veliku pažnju privuka Ksiloteka, biblioteka drveta, u kojoj se nalazi oko 240 uzoraka različite vrste drveta iz čitavog sveta. Zanimljivo je da pogledate kako, npr., izgleda drvo koje je po svojoj prirodi ljubičaste boje. Ovaj egzotični primerak zove se Amareto.

Ksiloteka je nastala zahvaljujući saradnji firme Straj Co i Šumarskog fakuleta. Veoma je pregledna, a namenjena je svima onima koji žele da upoznaju najrazličitije vrste drveta iz različitih krajeva naše planete.

prva ksiloteka u srbiji
Mikser House: Ksiloteka, biblioteka drveta

Deset novih grafita u Beogradu

Ako se uputite ka Savamali ovih dana, prvo što ćete pimetiti su novi grafiti koji ukrašavaju deset ulaza zgrada. To su dela grafiti umetnika koji se ovom prlikom takmiče za najbolji dizajn. Mladi street art umetnici su oslikavali ulaze prošle nedelje, 27. maja u okviru takmičenja za najbolji grafit Red Bull Door Décor i Mikser festivala.

Prošetajte se Savamalom, uživajte u novim grafitima, a za rad koji vam se najviše dopada glasajte na sajtu www.redbul.rs i tako obezbedite vašem grafiti umetniku, favoritu da dobije oslikavanje murala u centru Beograda.

Mikser festival je tokom godine pružio lepu priliku mladim dizajnerima da svoju kreativnost izraze i kroz konkurse. Svečana dodela nagrada konkursa Young Creative Chevrolet biće održana u četvrtak, 31. maja, u 20h u Mikser House-u. Svečano proglašenje nagrada konkursa Ghost Project biće održano poslednjeg dana festivala, u subotu, 2. juna, u 21h u Hotelu Bristol.