Parada hit u Francuskoj

25.000 gledalaca

Film reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, Parada, nedavno je počeo da se prikazuje u Francuskoj i samo tokom prvog vikenda, film je videlo oko 21.500 gledalaca u 45 bioskopskih dvorana, navodi se u saopštenju Cinefesta…

Zbog velikog interesovanja publike, u drugoj nedelji prikazivanja uvedeno je još 12 dodatnih sala, tako da će film moći da se pogleda u 57 dvorana širom Francuske.

Tome je doprinela i dobra marketinška kampanja. Između ostalog, ceo Pariz je oblepljen posterima filma; o filmu se govorilo u najgledanijoj emisiji na francuskoj televiziji On n’est pas couché koju prati oko dvadeset miliona ljudi; poznati francuski pisac Frederik Begbede, našoj publici poznat po romanu 399, pisao je kolumnu o filmu. Sve to je rezultovalo odličnim startom filma i dodatnim projekcijama – saopštio je Cinefest.

“Posle izuzetnih distribucija, u do sada sedam evropskih zemalja, dobar start u Francuskoj nije veliko iznenađenje, ali svakako jeste ovako dobar rezultat posle prvog vikenda prikazivanja koji, prema proceni distributera obećava blizu 100.000 gledalaca u fransuskim bioskopima. Mislim da bi ovo mogao a bude i dobar podstrek našoj državi da podržava i srpske filmove koji dobro komuniciraju sa bioskopskom publikom u Evropi. “Parada” je, ispostavilo se, i festivalski film, sa do sada 19 nagrada na međunarodnim festivalima, ali i repertoarski film koji je prodat u 28 zemalja. To nije česta kombinacija, ali je paradoksalno da se takvi projekti kod nas zaustavljaju već na nivou komisija Filmskog centra koje najčešće nemaju razumevanja za projekte koji mogu da nađu put do srca publike”, rekao je scenarista i reditelj filma Srđan Dragojević.

Sa pretpremijernim projekcijama i festivalima, film „Parada” je do sada u Francuskoj videlo preko 25.000 gledalaca.