humka od 38 000 usiju

Humka od 38 000 ušiju

Japanski spomenik o kome se retko priča

Japanska humka u kojoj se nalazi 38 000 korejskih ušiju je spomenik o kome se retko priča, a koji je nastao od posmrtnih ostataka korejskih vojnika…

Humka ušiju i Humka nosa su spomenici koji se nalaze u Japanu. Nastali su od posmrtnih ostataka poraženih korejskih vojnika iz perioda 16 veka. Japanski vojnici su u to vreme kao dokaz o pobedi u bitkama donosili u svoju domovinu odrubljene glave svojih protivnika.

Od broja galva koje bi vojnici doneli sa bojišta zavisila je visina njihove plate. Kako im nije bilo zgodno da transportuju čitave glave, uveli su običaj da to budu samo neki njeni delovi, kao što su ušna školjka i nos.

Pravi razlog za izgradnju Mimizuke, Humke ušiju, nije poznat. Pretpostavlja se da je postavljena kako bi upozurila one koje bi se suprostavili Japanskog sili. Ovaj spomenik iz 1597. godine nije jedini, postoji još nekoliko, a jedan od njih je Humka nosa.

Korejske vlasti su sedamdesetih godina prošlog veka tražile od Japana da ukloni ove spomenike. To se nije desilo, jer je narod Koreje želeo da oni ostanu kao sećanje na te nemile događaje sa kraja 16. veka.

Foto: Wiki