Atlantida u Španiji

Atlantida u Španiji

Da li su arheolozi pronašli otkriće veka?

Međunarodno udruženje stručnjaka, predvođena američkim arheolozima možda je u močvarnom delu južne Španije pronašlo prastaru Atlantidu, za koju se smatra da je nestala pod udarom gigantskog tsunamija…

Kako bi se rešila ova misterija, tim stručnjaka je danonoćno radio dve godine i koristio se digitalnim mapiranjem terena i najsavremenijom tehničkom opremom. U blizini grada Kadiza, na jugu Španije, stručnjaci smatraju da su pronašli Atlantidu!

„To je snaga tsunamija i teško je razumeti da je talas sposoban da zbriše ostrvo prečnika 100 kilometara”, rekao je glavni istraživač, Amerikanac, Richard Freund, profesor na univerzitetu Hartford.

U srednjoj Španiji otkriven je i niz „memorijalnih gradova”, koje su po uzoru na Atlantidu gradili stanovnici koji su uspeli da se spasu velikog potopa.To je motivisalo istraživače da baš u okolini Kadiza tragaju za izgubljenim mitskim gradom.

Profesor Freund tumači da su preživeli stanovnici Atlantide gradili gradove nalik na njihov izgubljeni rodni grad. On smatra da je upravo ovo otkriće veliki korak za arheologiju današnjice. Još uvek ne može da se sa sigurnošću tvrdi identitet ovog otkrića. Svi se slažu da su na tragu nečega epohalnog i značajnog. „Pronašli smo nešto što do sada niko još nije video, nešto što nam daje verodostojnost, posebno u arheologiji i celoj priči daje viši smisao”, rekao je profesor.

Grčki filosof Platon pisao je o Atlantidi, pre 2600 godina, opisavši je kao ostrvo smešteno ispred „Herkulovih stubova”, kako se nekad nazivao Gibraltarski moreuz. Istraživači su se vodili Platonovim zapisima. Tragali su za izgubljenom civilizacijom baš na mestu gde se susreće Atlantik sa Sredozemljem.
Freund smatra da postoji dobroočuvana dokumentacija koja svedoči o pojavama tsunamija u ovom delu sveta. Jedan od najrazornijih talasa bio je veličine desetospratnice i pogodio je Lizabon 1755.godine.

Rasprave o tome da li je uopšte Atlantida ikada postojala na planeti vode se već hiljadama godina. Platon u svojoj knjizi „Dijalozi” navodi da je ostrvo zvano Atlantida „u jednom danu i noći…nestalo u morskim dubinama”.

 Foto: wiki