magican napitak za svaki dan
magican napitak za svaki dan

Magičan napitak za svaki dan

Poreklo kafe

Da li vam je poznat onaj privlačan i jak miris, koji prelazi put kuhinje i razbija sva vaša čula?

Da. Pričamo o kafi. Tačnije, o njenom poreklu. Kafu pijemo svaki dan i uživamo u tom zaista, čarobnom napitku. Može da se služi topla i hladna, slatka i gorka, crna i bela, u velikim ili malim šoljicama, kao ness i kao espresso, kao turska i kao filter kafa. Savršena u svakom obliku.

Ali malo ko zna da kafa potiče iz Etiopije. Naime, jedna oblast u Etiopiji se zove Kaffa, po kojoj je biljka i dobila ime.To je zimzeleni grm, koji svojim izgledom podseća na malo drvo trešnje. Njegov cvet je beo i mirisav, plod je crven i sadrži dva zrna kafe. Potrebno je pet godina ovoj biljci da donese plod. Narednih trideset godina, biljka nam donosi lepu i ukusnu korist. Svaki ovaj zimzeleni grm donosi 0,50 do 2,50 kilograma bobica.

Obrada kafe   

Sveža kafa se pažljivo sortira i klasifikuje posle berbe. Kafa se posebnim putem prečišćava i prenosi u prostorije i odeljenja za sušenje. Iz sasušenih plodova se vade zrna kafe, koja prolaze kroz završnu fazu – definitivno čišćenje. Posle ovoga, kafa je spremna za transport.

Kakvu kafu piju drugi narodi:

  • jedna trećina mleka, jedna trećina slatke ulupane pavlake, jedna trećina crne kafe – baš ovakvu kafu Amerikanci najviše vole.
  • u Beču, gradu prvih evropskih kafana, u jaku i dobro zaslađenu kafu, dodaje se slatka pavlaka.
  • mala čaša viskija i kocka šećera dodaju se šolji vrele crne kafe, sa dosta šlaga odozgo i takvu kafu vam služe ako posetite Irsku.
  • Ruska kafa – topao napitak koji se sastoji od pola šoljice kafe i pola šoljice kakaa.

Danas, ovaj magičan napitak se konzumira svakodnevno. Bilo da ste kod kuće, na poslu, u kafiću, u pokretu, pospani, raspoloženi, mrzovoljni, romantični,  jednostavno, uvek je pravo vreme za kafu. Da li ste vi za šoljicu jedne dobre kafe?

Foto: Tijana Janković