heroji tuznih lica

Heroji tužnih lica

Ikone savremenog doba u potpuno drugačijem svetlu

Oni su superheroji – Ikone današnje pop kulture. Gotovo da nema čoveka koji nikada nije video na posterima samouveren stav Supermena, nasmejano lice divne Merlin Monro, ili Indijanu Džons punog poleta i energije. Ove stvarne i izmišljene zvezde nedavno je ponovo fotografisao američki umetnik Nikolas Silberfaden i poslao svetu jednu drugačiju poruku.

Projekat pod nazivom  „Impersonators”  okupio je na jednom mestu mnoga tužna lica. Američki fotograf Silberfaden, želeo je da na svojim fotografijama prikaže pravo stanje sveta, onako kako ga on doživljava. On smatra da je čitava civilizacija u  sveopštoj depresiji, te bi i stvari  koje su u nama i oko nas, trebalo nazvati pravim imenom.

Svojom idejom želeo je da skrene pažnju na destruktivan put kojim je krenula njegova  kultura. Na licima ljudi trebalo bi da se oslika tuga i žal, emocije koje su posledica nepogodnih ekonomskih, političkih, moralnih i socijalnih  prilika, ne samo u Americi nego i u celom svetu. Izabrao je najveće superheroje dvadesetog veka, pronašao duplere i zamolio ih da prikažu svoje najtužnije lice.

Tako su nastale nove fotografije superheroja tužnih očiju. Na njima Merlin Monro nema blistav osmeh i erotičan pogled, nego tužan izraz ostarele dive. Supermen je skrhan bolom, bojažljivog pogleda. Žena Mačka je predstavljena bez imalo samopouzdanja, pogrbljena i neugledna. Elvis je očajan, a  Betmen je nesretni  bucko, oronuo i potpuno zapušten. Indijana Džons samo što ne zajeca od silne tuge. Roki je predstavljen kao nokautiran i poražen, jednom rečju gubitnik. Sam jad, tuga, čemer i bol! Na licima grč, oči plačne… I tako su nastali neki novi likovi koje ovako „preobučene” u tugu jedva i prepoznajemo!

Reakcije na slike su različite. Jedni ih hvale, drugi žale, ali niko nije ostao  ravnodušan.  Sam autor o svojim portretima kaže  da su neobični, drugačiji, jedinstveni,  jer se suprotstavljaju ikonografiji i stereotipiji klasičnih superjunaka.

Veseli ili tužni portreti?  Nekadašnji ili današnji? Na vama je da procenite. Jedni nose poruku o zabludi i lakoći  življenja, a drugi  portreti o teškom životu i surovoj stvarnosti.  Ne govore li nam o istoj strani istine?

Fotografije možete da pogledate OVDE.

Foto: publicdomainpictures