ID 100278311

Dan šale i smeha, podvala i varki   

Odgovor na pitanje zašto se proslavlja 1. april kao svetski dan šale, ne treba tražiti, jer je sam po sebi jasan – ljudi vole da se šale i smeju. Mnoge zanima pitanje kada i gde je nastala prvoaprilska svetkovina kao svojevrsna igra duha.

Odgovora ima puno, ali nijedan nije prihvaćen kao zadovoljavajući. Smatra se da je najtačnija pretpostavka da je svetkovanje 1. aprila stari evropski, odnosno, paleomediteranski običaj.

Buđenje proleća, bujanje prirode, topliji dani su sami po sebi prikladan motiv za dobro raspoloženje ljudi. Tako je sasvim razložno da to raspoloženje bude krunisano i posebnim danom kao praznikom šale, o čemu svedoče običaji mnogih evropskih naroda.

U evropskoj kulturi 1. april je u znaku ribe (čovek se upeca na šalu, kao lakoverna riba na mamac), te se u Francuskoj ovaj dan i zove „Poisson d’avril“ ili „aprilska riba“. On je dan šali, obmana, varki i duhovitih prevara.

Smatra se da je običaj nastao za vreme vladavine Karla IX 1563. godine. Kralj je zapovedio da se praznovanje Nove godine, koja se do tada proslavljala od 25. marta do 1. aprila, prenese na 1. januar. Međutim, u znak protesta, mnogi kraljevi podanici su za 1. april poslali novogodišnje poklone i čestitke svojim prijateljima. Kralj nije mogao da spreči darivanje niti da svojim podanicima zabrani šalu, te je tako ona zabeležena u istoriji.

Izraz „aprilska riba“ se vezuje i za početak sezone ribarenja. Do prvog dana aprila je veoma teško uloviti ribu, a mnogi smatraju da to ima neke veze i sa položajem Sunca koje se nalazi u sazvežđu Riba. Tako se mnogi ribolovci, na ovaj dan, vraćaju kući bez ulova, prevareni i nasamareni od majke prirode.

Englezi ga proslavljaju kao „All fool’s day“ – Dan svih glupaka. Od ponoći pa sve do podneva, na ovaj dan je dopušteno svima da se dobro našale sa svojim bližnjima. Prevaren se naziva aprilskim glupakom.

Medijske šale novog doba

U novije vreme na šale nasedaju stotine pa i hiljade ljudi. Zabeleženi su slučajevi masovnog širenja panike, kada su se mediji širom sveta grubo našalili sa stanovništvom. Poznate su priče o radijskim prenosima vanzemaljske invazije na našu planetu, invazije zombija ili vampira.

Tako je čuveni Bi-Bi-Si kanal, davne 1976. godine na 1. april, emitovao radio emisiju u kojoj je gostovao astronom Patrik Mur. On je izjavio kako će tačno u 9 sati i 47 minuta planeta Zemlja imati poremećenu gravitaciju zbog specifičnog položaja Jupitera i Plutona. Slušaocima je poručio da baš u to vreme malo poskoče u mestu kako bi doživeli osećaj lebdenja.Telefoni ovog medijskog giganta su se toga dana usijali. Javljali su se slušaoci koji su se zahvaljivali na ovoj informaciji, oduševljeni novim iskustvom. Mnogi su tvrdili da su se zadržali duže u vazduhu, nego pri „normalnim“ okolnostima. Malo kome je palo na pamet da je reč o prvoaprilskoj šali.

Prvoaprilske „ozbiljne“ prevare

Danas je 1. april, sve češće dan za plasiranje reklama, koje su navodno u službi „prazničnog duha“, ali iza njih se kriju lukavi magovi marketinga koji na sve moguće načine žele da zarade novac. Najbolji primer za to su reklame koje su plasirane kao „prvoaprilska šala“ , no mnogi su i dalje nastavili da veruju u čarobne moći nekih proizvoda, dugo posle 1.aprila. Moto ovakvih reklama je „na nama je da vas lažemo, a na vama da se upecate“.

Tako je na dan šale, pre nekoliko godina plasirana vest u prestižnom američkom magazinu da su puštene u prodaju čarape koje uspešno tope salo. Na slici je bila prikazana zgodna dama, koja nosi „čarobne čarape“, koje tope masne naslage zahvaljujući najnovijoj svemirskoj tehnologiji. Toga dana čarape su planule kao alva! Na ovaj dan se prodaju svakojake trice i kučine, besmislene i trivijalne stvari, upakovane u šarene laže.

Još jedan primer zloupotrebe Dana šale je i oglas koji se pojavio devedesetih godina u jednim poznatim američkim dnevnim novinama. Fabrika za proizvodnju gaziranih pića apelovala je na potrošače da izbegavaju kupovinu limenki koje su svetlo plave boje, jer po najnovijem istraživanju, sadržaj iz limenke u dodiru sa metalom, promeni boju ambalaže i tada je reč o manje kvalitetnom napitku, kome je sigurno istekao rok. U to vreme konkurentna kompanija je izbacila na tržište baš svetlo plave limenke.

Ovakve „šale“ plasirane od korporacija su najčešći mamci za prevare u kojima niko ne odgovara. Na ovaj dan svako može da vas prevari, nasamari, izvuče novac, napravi vas budalom. Posle ovakvih prevara teško ćete se nasmejati.

„Pamet u glavu“ i nemojte da nasedate na medijske manipulacije. Dobro se našalite sa svojim bližnjima. Podvalite nekom dobar fazon, obmanite nekog, poduvajte helijumski balon i zapevajte „opersku ariju“, smehom se otarasite grča na licu i duši. Dajte sebi oduška i lepo se zabavite!

Srećan i veseo neka vam bude prvi dan aprila! April-li-li-li!

foto: freedigitalphotos.net