Telefoni (u skoroj) budućnosti

Uskoro su među nama

Do pre samo nekoliko godina, na Internetu su mogli da se pronađu dizajnerski snovi mnogih – savitljivi telefoni, telefoni koji menjaju oblik i boju ili reaguju na svog korisnika. Nokia je prva koja je rešila da budućnost stigne uskoro…

Nokia je jedna od velikih kompanija koja mnogo ulaže u istraživački rad i razvojne timove. Na žalost, ne može se reći da je svaki projekat doveden do svog vrhunca ili barem zrelosti, ali su uvek težili da budu lideri, čak i u neistraženim vodama.

Nokia GEM

Da li možete da zamislite da je ceo telefon ekran? I još osetljiv na dodir? Upravo tako bi se u kratkim crtama opisao ova zamisao. Zbog svojih funkcionalnih stranica, ovakav telefon bi imao oblik dijamanta ili dragog kamena (eng. “gem”). U zavisnosti od opcije koju trenutno koristite, sam uređaj bi prikazivao tu funkciju.

Nokia Kinetic

Telefoni koje danas nalazimo na tržištu, uglavnom su čvrsti i kruti, jer je to jedina stvar koja sve delove drži na svom mestu i štiti. Prelazak sa tastature na ekrane osetljive na dodir bio je buran, ali smo se skoro i navikli na to. Zamislite sada da telefon reaguje na način kojim ga savijate i ugibate? Verovali ili ne, takav uređaj već postoji.

Kreatori ovog koncepta njegovu upotrebljivost nalaze i kao uređaj koji može da se koristi u nekim ekstremnijim uslovima gde je ekran osetljiv na dodir praktično neupotrebljiv – npr. uslovi života i rada gde korisnik mora da nosi rukavice. Kao primer, naveli su veoma hladno vreme u matičnoj Finskoj. Ovakav način upotrebe otvara nove horizonte u smislu kreiranja aplikacija i funkcija pa će broj situacija u kojima je ovaj telefon superioran sve više rasti.

Iako je za sada još uvek samo koncept, video pokazuje da se dosta odmaklo u razvoju. Fleksibilni ekrani lagano postaju sadašnjica tako da je jedan deo izazova već prevaziđen što nas ohrabruje da ćemo uskoro videti još video snimaka ovog telefona.

Nokia HumanForm

Kao i Nokia GEM, i HumanForm je za sada koncept koji kombinuje više ideja – savitljiv telefon koji reaguje na naše pokrete na više načina, bez stalnog izgleda i sa mnogo inovacija koje još ne postoje (npr. taktilni osećaj slike). Ovaj koncept je teško opisati, pa se nećemo ni truditi da u tome uspemo. Uživajte u kratkom uvidu u budućnost mobilnih telefona koju nam kreira Nokia.

Da li možete da zamislite da koristite ovakav telefon?