fbpx

Tamo gde nauka počinje

Naučna manifestacija pod nazivom „Tamo gde nauka počinje“ održaće se 26. i 27. marta 2016. godine u prostorijama Hemijskog fakulteta u Beogradu, u cilju promocije hemije među mladima. Manifestaciju organizuje Hemijski fakultet iz Beograda u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja. Ulaz je besplatan.

Dvodnevni program manifestacije „Tamo gde nauka počinje“ obuhvata 12 naučno-popularnih predavanja, 7 edukativnih radionica, obilazak Muzeja hemije, kao i izvođenje demonstracionih ogleda, sa fokusom na doprinos hemije u sportu. Posete svim aktivnostima u okviru promocije su u periodu od 10 do 19 časova. Očekuje se više od 5 000 posetilaca iz škola širom Srbije.

Svi zainteresovani učenici srednjih škola biće u prilici da učestvuju u jednočasovnim edukativnim radionicama. „Naša namera je da učešćem u radionicama, učenici dobiju odgovore na aktivna pitanja iz života i unaprede svoje znanje. U našim laboratorijama moći će da vide put izolovanja kofeina, saznaju kako aspirin deluje na organizam, imaće priliku da urade doping test i saznaju koje to supstance iz svakodnevnog života spadaju u doping sredstva. Osim toga, imaće priliku da postanu hemičari i sami sintetišu kompleksno jedinjenje“, objašnjava Aleksandar Đorđevič, koordinator projekta „Tamo gde nauka počinje“.

„Za učenike osnovnih škola organizovali smo radionicu pod nazivom „Mišići na hemijski pogon“ koja će najmađim hemičarima, između ostalog objasniti koje su to namirnice koje nam daju energiju, zašto nas mišići bole nakon treninga, kao i na koje sve načine hemičar može da sanira sportsku povredu. Za njih smo, takođe, organizovali BASF-ov program hemije za najmlađe, Kids’ lab pod sloganom ’Molekul je kul’“.

Aleksandar Đorđević ističe da će naučno-popularna predavanja držati profesori Hemijskog fakulteta u Beogradu, a gostujući predavač biće autorka izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, Aleksandra Ninković Tašić. „Predavanja su koncipirana tako da njihov fokus na doprinosu hemije u sportu, pa će profesori i asistenti Hemijskog fakulteta 26. i 27. marta govoriti o doping kontroli, hemiji koja je u nama, energetskom metabolizmu mišića, a posetioci će dobiti odgovor i na pitanje: da li je u redu nazdraviti pobedi?“

Projekat „Tamo gde nauka počinje“ prošle godine izazvao je veliko interesovanje među učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih skola, kada je organizovan po prvi put i kada je kroz njega prošlo više od 3 000 posetilaca.

foto:freedigitalphotos.net

 

More Stories
Beogradski koncert iz objektiva svetske dive Beyoncé