grupa 7

Španski metar: Sve je moguće

6. Festival savremenog španskog filma Španski metar održava se, ove godine, pod sloganom “Sve je moguće”. Tokom šest dana Festivala biće prikazano deset filmova iz 2011. i 2012. godine, sa španskog govornog područja. Festival se održava u Beogradu, od 23. do 28. maja i u Novom Sadu, od 29. maja do 3. juna.

Festival Španski metar otvoriće film „Grupa 7“, koji je režirao Alberto Rodriges, u četvrtak, 23. maja u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gde se Festival i održava. Publika će imati priliku da pogleda deset premijernih filmova, od kojih će samo pomenuti film „Grupa 7“ imati dve projekcije.

Filmovi će se prikazivati u dva termina, od 19 i 21h. Karte po ceni od 250 dinara možete kupiti na biletarnici Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC) ili biletarnici Kulturnog centra Novog Sada.

Urednik kulture u Institutu Servantes u Beogradu Havijer Vakas rekao je na konferenciji za novinare da je Festival osmišljen tako da prikaže i špansko i latino-američko društvo, a ne samo filmove. Takođe, naglasio je da se festival realizuje u saradnji sa Ambasadom Španije u Beogradu, Kulturnim centrom Beograda i Kulturnim centrom Novog Sada.

Pripreme za Festival su dugo trajale, a filmovi su pažljivo birani s fokusom na neke reditelje i neku problematiku, istakao je selektor festivalskog programa Nebojša Popović.

Pored filma koji će otvoriti Španski metar, biće prikazana i sledeća ostvarenja: Mrtav srećan, Snežana i sedam patuljaka, Muškarci na gotovs, Nemi glas, Vanzemaljac, Nemoguće, Bore, Rođaci i Ne.

Ovom prilikom, pored igranih filmova, moći ćete da pogledate i animirani film “Bore”, koji je nastao po stripu.

Jedini film koji neće biti na španskom jeziku, iako je u potpunosti produkcijono španski film, jeste ostvarenje Nemoguće u kojem igraju Juan Mekgregor i Naomi Vots.

Po prvi put festival ima i svoju Internet stranicu www.spanskimetar.rs, na kojoj možete da pogledate kompletan program ovogodišnjeg Španskog metra.