redovno odrzavanje hard diska

Redovno održavanje hard diska

Defragmentacija

Nije prošlo mnogo vremena od kada ste uradili reinstalaciju Windows operativnog sistema, ali već posle nekog vremena, računar radi sporo.

Imate dovoljno prostora na hard disku, nema virusa, sve programe koje ste u skorije vreme instalirali radi probe ste obrisali i sve slike, muziku i filmove, prebacili ste sa C na D disk da se rastereti sistemski disk. I računar opet radi usporeno.

Ne brinite, sve je u redu sa vašim računarom i operativnim sistemom. Problem je u tome što je računaru potrebno mnogo više vremena da se “seti” gde se nalaze traženi i potrebni podaci. Stalnim pomeranjem ili upisivanjem i brisanjem podataka, dolazi do fragmentacije podataka na samom hard disku. Fragmentacija diska dovodi do usporavanja sistema, pada sistema, sporo pokretanje i isključivanje računara.

Kako bismo to izbegli, potrebno je samo da se redovno odradi sređivanje podataka na hard disku tj. da se podaci defragmentuju. A najlakši način da se to uradi je tako što se ovaj proces prepusti nekom od programa koji će to uraditi kako valja. U samom Windows-u, koji je neverovatno podložan fragmentaciji podataka, postoji ugrađena aplikacija za defragmentaciju. Na žalost, ponekad se desi da ova aplikacija, umesto da reši, napravi još veći problem. Zato se poseže za nekim nezavisnim rešenjem sa Interneta.

Aplikacije koje bismo izdvojili kao kvalitetne a u isto vreme i besplatne, su:

  • MyDefrag – rudimentalnog izgleda ali vrlo funkcionalan i temeljan
  • Auslogics Disk Defrag – prijatnog izgleda i sve opcije su prevedene na srpski jezik, što olakšava upotrebu onim korisnicima koji nisu baš IT eksperti
  • Defraggler – pored kompletne defragmentacije hard diskova, omogućena je i posebna defragmentacija foldera

Naravno, osim navedenih, postoje mnoga druga besplatna rešenja, ali i ona koja se plaćaju. Naravno, vi ćete izabrati rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

I na kraju par predloga – kada primetite da je došlo do usporenja rada samog računara, pokrenite u prvom koraku analizu vašeg “čvrstog” diska. Ukoliko vam aplikacija koju koristite za analizu, pokaže visok nivo fragmentacije fajlova na hard disku, pokrenite proces i budite strpljivi. Da bi proces defragmentacije doneo željena unapređenja, preporučljivo je ne prekidati proces ili ga usporavati radom drugih aplikacija.