CGG Antimicrobial 1 2014 01 02

Bakterije na vašem telefonu su možda prošlost

Na našem mobilnom telefonu sa ekranom osetljvim na dodir, ima mnogo više opasnosti za nas same nego što je opcija koje nam oni nude. To uskoro može biti prošlost.

Većina korisnika pametnih telefona sa ekranom osetljivim na dodir, čuli su za “Gorilla Glass” – tehnologiju za izradu stakla ekrana koje je otpornije na fizičku silu od običnog. Ipak, iako je Gorilla Glass staklo otpornije nego regularno staklo, ono je i dalje raj za bakterije i mikrobe koje svakodnevno nosimo sa sobom gde god da krenemo, bilo da su naši ili ne. U prevodu, iako smo oprali ruke, što je osnovna higijena, već narednog momenta kada u ruke uzmemo naš telefon, tog trenutka smo na svoje ruke vratili veliki broj bakterija kojih smo se rešili pranjem.

Na osnovu ovoga se može zaključiti da je sledeći logičan korak u higijeni budućnosti da operemo i ekran našeg telefona kako bismo ostali zdravi. Ipak, to i nije baš moguće. Znajući to, iz kompanije Corning stiže Antimicrobial Gorilla Glass – nova tehnologija stakla za ekrane koje aktivno ubija mikrobe! Iako se kompanija Corning nije obavezala kada će ova tehnologija ugledati svetlost dana i koliko će biti efikasna, ovo u svakom slučaju predstavlja krupan korak u ovom segmentu tehnologija. To će omogućiti da se u medicinske svrhe koristi sve više ekrana osetljivih na dodir, kao što to često gledamo u SF filmovima.

Planirano je da ova tehnologija bazirana na tankom sloju srebra traje koliko bude trajao i životni vek samog uređaja. Više o ovoj tehnologiji možete saznati i na posebnoj Internet stranici posvećenoj ovoj tehnologiji – Antimicrobial Corning Gorilla Glass.

Foto: Corning