pametni telefoni sa dva ekrana

Pametni telefoni sa dva ekrana

Taman kada smo pomislili da smo sve videli…

Iako smo se navikli da u poslednje vreme često viđamo sve bolje i bolje telefone, u svetu tehnike, uvek ima još inovativnosti koja nas može iznenaditi…

Kyocera, japanska kompanija koja se proizvodnjom elektronskih komponenti bavi još od 1959. godine, kreirala je pametni telefon, koji će po njima, promeniti svet mobilnih telefona. Ovako pompezne najave smo do sada slušali često i u par slučajeva, to se i obistinilo. Kyocera nije prvi put u poslu mobilne telefonije, ali prvi put pravi ovako ozbiljan korak na svetsko tržište.

Danas, kada tržištem mobilnih telefona dominiraju tri igrača u svetu mobilnih platformi, logičan izbor inžinjera Kyocera-e za razvoj ovog telefona bila je Android platforma. Najveća prednost ovog telefona, u odnosu na sve do sada dostupne Android telefone su dva velika ekrana, sada već standardne rezolucije 480×800 piksela. Postoji jedan glavni ekran, koji ima dvojnu funkciju.

svg%3EKada je telefon “zatvoren”, ekran od 3.5 inča, koji nije standardno centriran, prikazuje standardnu sliku kao i na svim ostalim telefonima. Kada se telefon otvori, tada se pojavljuje i drugi ekran čime se površina prikaza povećava na 800×960 piksela. Kada je telefon otvoren, ekrane možete upotrebljavati na tri načina – u tablet funkciji (jedna slika je prikazana na oba ekrana), u optimizovanoj funkciji (donji ekran služi kao prikaz dodatnih opcija) i simultani prikaz (kada na svakom ekranu se koristi različita aplikacija ili opcija). Samim tim, osim same Android platforme, koja omogućava programerima veliku slobodu kreiranja raznih aplikacija i korisničkog okruženja, ovaj telefon u isto vreme predstavlja veliki izazov – kako na najbolji način iskoristiti prednost u postojanju dva ekrana. Za sada nema mnogo optimizovanih aplikacija za ovaj “drugačiji” prikaz, (kontakt lista, poruke, Google maps, Facebook…), ali se očekuje da će razvojni timovi uskoro početi da razmišljaju u ovom pravcu.

Na žalost, ostale specifikacije nisu revolucionarne kao sam koncept – od danas obaveznih 1 GHz procesorske snage, preko kamere od 5 mega piksela do Android 2.2 platforme. Zanimljivo je to da u pakovanju dolazi i dodatna baterija, što se moglo i očekivati s obzirom na veličinu ekrana koji je i najveći potrošač.

Ovaj telefon će biti eksluzivno dostupan preko Severnoameričke mobilne mreže “Sprint” od 17. aprila u limitiranoj seriji. Koliko će ova nova vizija telefona imati podršku među korisnicima, videćemo uskoro.

svg%3E