Foto: Tijana Janković

Hranom protiv bola

Namirnice koje leče glavobolju

Uzroci glavobolje su raznovrsni, pri čemu su neki od najčešćih umor, nedovoljno sna, neadekvatno držanje tela, naporan fizički rad, visok krvni pritisak, iscrpljenost organizma…

Takođe, glavobolju može da izazove dugotrajna izloženost vetru, hladnoći, promaji… izloženost otrovnim supstancama može biti uzrok bola. Ipak, jedan od vodećih uzroka glavobolje je stres: mišići glave i vrata se stežu, stvaraju pritisak i – eto bola.

Za glavobolju “lek” možete napraviti sami koristeći pre svega razne namirnice i napitke, koji vam se nalaze u kuhinji.

Jedan od prirodnih načina da umanjite bol je krompir: potrebno je iseći ga na pola, pa time trljati slepoočnice i čelo. Kada se krompir osuši bolovi će biti znatno manji.

Kupus takođe može biti delotvoran: potrebno je izgnječiti veći sveži list kupusa (da pusti tečnost), nasloniti na čelo i držati kao oblogu. Tajna je u jonima kalijuma koji normalizuju tonus krvnih sudova.

Neke od namirnica, kada se koriste često, mogu da umanje bol i doprinesu prestanku glavobolje: banane, soja, pomorandže, paradajz – namirnice bogate kalijumom. Naučno je dokazano da nedostatak upravo tog minerala jedan od vodećih uzročnika glavobolje.

Ono što takođe može da pomogne je – voda. Naime, kod mnogih pacijenata koji su se bezuspešno borili protiv glavobolje, ustanovljena je hronična dehidracija, nedovoljan unos tečnosti. Pokušajte zato da pijete makar litar vode tokom dana.

Detoksikacija organizma – čest uzročnik glavobolje. Postoji mnoštvo načina da očistite organizam od otrova i ujedno izbegnete glavobolju. Najdelotvorniji načini su: svakodnevni unos voća, povrća, maslinovog ulja, čajeva, žitarica, semenki (lan, susam, bundeva ), svakodnevno konzumiranje maslinovog i lanenog ulja uz obrok.

Ako imate česte glavobolje, trebalo bi da izbegavate crno vino, šampanjac, tvrde sireve, pavlaku, salame, suhomesnate proizvode, kikiriki, čokoladu, industrijske sokove.

Ulje od majčine dušice, pokazala su istraživanja, sadrže karvakrol, materiju koja ima protivupalno dejstvo, te je delotvoran lek protiv glavobolje. Dovoljno je da utrljate nekoliko kapi na čelo. Već za 10 minuta osetićete olakšanje.

Za ublažavanje migrenskih bolova, delotvoran je i čaj od korena đumbira: nekoliko komada korena đumbira trebalo bi staviti u 2 dl prokuvane, tople vode i sačekati oko 30 minuta.

Pošto je utvrđeno da je nedostatak magnezijuma jedan od uzroka glavobolje, stručnjaci savetuju da bi trebalo uzimati 400 miligrama dnevno, kao i istu količinu vitamina B2.

Foto: Tijana Janković