Nando Rossi CST 01

Najtanji ručni sat na svetu

Sat na ruci je danas mnogo više nego uređaj koji nam kazuje tačno vreme. Ipak, bez obzira na sve mogućnosti, uskoro će se među nama pojaviti najtanji ručni sat koji radi upravo ono što bi trebalo da radi – da pokazuje vreme.

CST-01 je trenutno u prototip statusu i jedan je od projekata koji su se za prikupljanje finansija okrenuli Kickstarter programu. Iako je željena cifra za nastavak rada na ovom projektu bila dvestotine hiljada američkih dolara, ona je zahvaljujući interesovanju mnogih, premašena pet puta! Finansijski cilj je dostignut 22. februara a prvi ultra-tanki ručni satovi krenuće na put ka svojim budućim vlasnicima već u septembru 2013. godine.

Da bi se postigla veoma mala debljina, komponente su morale da budu minijaturne: za ekran ovog sata korišćen je E-papir (elektronski papir), pokreće ga Thinergy mikro-baterija (MEC) u kombinaciji sa Seiko Epson mikrokontrolerom. Zahvaljujući ovim komponentama, ovaj ručni sat može se puniti oko 10 000 puta a ukupno može raditi oko petnaest godina. Jedna od najbitnijih karakteristika CST-01 jeste da samo punjenje traje samo 10 minuta a da se nakon toga može koristiti čak mesec dana.

Sam sat se sklapa u Sjedinjenim Američkim Državama, što bi trebalo da ujedno bude i garant kvaliteta. Po pokazanom, korišćene komponente su veoma izdržljive što obećava da će ovaj sat dugo biti u upotrebi. Najavljeno je da će biti izrađen u tri veličine i u verzijama poput crnog, belog, Nando Rossi (kompletno crn), Rose Gold. Sa svojom pretprodajnom cenom od 129 $ (+15 $ za internacionalne dostave) nije nemoguće da nađe put i do vaše ruke.

Ukoliko ga želite, priključite se njihovom Kickstarter projektu. Kada ga dobijete, javite nam se i podelite sa nama vaše iskustvo.

Foto: Kickstarter CST-01