Jack 3G – zamalo pa BlackBerry

Test – Telenor Jack 3G

BlackBerry telefoni su u svetu prepoznatljivi po svom izgledu i biznis funkcijama. Mnogi proizvođači mobilnih telefona imali su inspiraciju u njihovim modelima, ali nam je jedan posebno zapao za oko. Predstavljamo vam telefon Jack 3G…

Telefoni sa punom (qwerty) tastaturom su od pojave BlackBerry telefona izazivali podeljenja mišljenja. Sada, kada se ovaj oblik telefona ustalio i na našem tržištu, pojava sličnih modela ne izaziva preveliku pažnju. Ipak Jack 3G moramo da izdvojimo u moru sličnih modela.

Dizajn, tastatura i ekran

Ovaj telefon je na prvi pogled veoma sličan modelu BlackBerry 8520 Curve. Čak se može i reći da su mnoga dizajnerska rešenja preuzeta sa pomenutog modela. BlackBerry telefoni su uvek najčešće vezivani za biznis korisnike, pa se tako i Jack 3G pozicionira kao potencijalni biznis telefon.

Jack 3G pored BlackBerry 8520

Ipak, Jack 3G krije neka fina iznenađenja ispod svog dopadljivog izgleda. Na prvom mestu, neočekivano, qwerty tastatura je vrlo kvalitetna i njena upotreba je bila zadovoljstvo. Iako su tasteri spojeni, zbog blage zakrivljenosti samih tastera, “slepo” kucanje dugih poruka je prošlo bez problema. Font koji je korišćen na samim tasterima je naizgled futuristički, što se možda neće dopasti svima zbog čitkosti, ali na nas je ostavio pozitivan utisak.

Centralni navigacioni taster je prilično čvrst, što nagoveštava dugotrajnu upotrebu bez problema. Srebrni prsten dodatno ga izdvaja od ostatka telefona. Pored navigacionih tastera, na prednjoj strani su dostupni i tasteri za poziv, ali i posebni tasteri za brzo pozivanje glavnog menija i E – mail aplikacije.

Jack 3G glavni meni

Ono što ovaj telefon izdvaja od svih ostalih iz klase kojoj pripada, npr. Nokia C3, jeste par detalja: ekran je osetljiv na dodir (!) i poput aktuelnih Android telefona, ima pet ekrana sa vidžetima. Sam ekran je osetljiv na pritisak, ali to ne umanjuje kvalitet odziva ili samog upravljanja putem dodira. Upravo to što ima ekran na dodir, olakšava i ubrzava korišćenje ovog telefona. Samih vidžeta nema mnogo (sat, prečice za upravljač datotekama (file explorer) i kontakt listu…) ali nije predviđeno da se novi dodaju preuzimanjem sa Interneta. Jednostavno, oni su tu samo da opravdaju postojanje pet ekrana.

Što se tiče same platforme koja pokreće ovaj telefon, ona je fabrička i od aplikacija i igrica, podržane su Java formati. Iako nepoznata, ova platforma se u realnom korišćenju pokazala neverovatno stabilna i ni jednom nismo imali problema sa njom – nije bilo neočekivanog restartovanja telefona ili aplikacija. Jednostavno, ovaj telefon je radio non-stop, koliko god da smo poruka poslali ili poziva obavili.

Povezivanje i multimedija

Što se tiče povezivanja ovog telefona, omogućeno je povezivanje preko USB, Bluetooth ili GPRS/3G veze. Preko micro USB kabla, ovaj telefon se povezuje sa kompjuterom i isključivo služi za prenos podataka na internu memoriju veličine oko 80 MB ili na micro USB memorijsku karticu. Maksimalna podržana veličina memorijske kartice jeste 8 GB, ali to je i više nego dovoljno za sav multimedijalni sadržaj koji obično volite da imate pored sebe. Ta memorija će biti dovoljna i za slike koje se mogu uslikati pomoću 3 MP kamere. Ipak, kvalitet slika se kao i kod svih kamera ove “snage” ne može porediti sa skupljim modelima telefona. Ukoliko često šaljete MMS poruke ili vam je slika samo dodatak na vaš mejl, tada će ova kamera solidno “odratiti” svoj posao. Sa muzičkim i video plejerom nismo imali nikakvih problema, što možemo reći i za FM radio. Kvalitet signala je bio dobar, iako smo bili skeptični na prijem signala zbog slušalica koje nisu ulivale osećaj velikog kvaliteta. Za audiofile predlažemo nabavku kvalitetnijih slušalica. Od dodatnih multimedijalnih opcija treba izdvojiti i opciju diktafon, koja nam se u našem poslu novinara pokazala više nego dovoljna.

Jack 3G je dobro upakovan qwertz telefon

Za pregled Interneta koristi se integrisani NetFront pretraživač koji se pokazao kao više nego dovoljan. Iako smo u ovom rangu navikli da srećemo samo EDGE telefone, osveženje je videti da 3G brzina više nije rezervisana samo za skuplji segment telefona. Ali kako smo naviknuti na upotrebu Opere Mini, morali smo da je testiramo i na ovom telefonu – sve je radilo kako bi trebalo i bez posebnog podešavanja.

Ponuda

Kako je ovaj telefon rezervisan samo za ponudu jednog mobilnog operatera, Telenora, očekivano je što je ceo telefon i prilagođen Telenor vizuelnom identitetu. Kombinacija crne plastike koja ostavlja utisak metalne završne obrade i plave boje logoa na masci, tastaturi i grafičkim elementima samog softvera su dobro ukomponovani. Sva podešavanja su tu (Internet, MMS, Telenor mail) pa se ovaj telefon stvarno može koristiti odmah po otpakivanju. Podržana su samo dva jezika (srpski i engleski) što je i dovoljno da se udovolji najvećem broju korisnika.

Zaključak

Iako ovaj telefon nije iz “kuhinje” nekog od renomiranih svetskih proizvođača, Jack 3G je potvrdio naš prvi utisak – predstavlja odličan odnos između cene i kvaliteta. Možda je u nekim segmentima i bolji od poznatijih konkurenata iz iste klase. Sve u svemu, ovaj telefon je zadovoljio sve u našoj redakciji, pa čak i one koji koriste poslednji “krik” mobilne tehnologije. Ukoliko ste u periodu kupovine novog telefona, ali niste spremni da izdvojite mnogo para za osnovne funkcije uz kvalitetan rad samog uređaja, obavezno razmislite i ovom modelu. Možda će vam ispuniti sva očekivanja i zadovoljiti sve potrebe koje možete imati od jednog mobilnog telefona.

Da li smo spomenuli da podseća na BlackBerry?